Hopp til hovedinnholdet

Skal jeg velge kristen eller borgelig konfirmasjon?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 13 år. Jeg har et ganske emosjonellt og familie dilemma angåde konfirmasjon. Det er valget mellom Kristen og Borgelig Konfirmasjon. Jeg bor i Nord-Norge med moren min, og hele far-siden min. Mor-siden er størst og bor på vestlandet. Hele farsiden er Atheistisk, og det er jeg og. men Mor-Siden vil bli svært lei seg. Spesielt oldemoren min på 97. Jeg vil være ganske skuffet, det vil faren min også om jeg tar borgelig men hele morsiden vil bli svært skuffet, det blir vanskelig for dem å forstå når de er så gamle. Hva skal jeg gjøre? Tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 13 år.

Takk for at du skriver til oss.
En del ungdommer kan kjenne seg igjen i den problemstillingen du skriver om her. Dette er ingen lett situasjon å være i.
Utgangspunket for hvilken konfirmasjon man velger er som regel egen tro, eller mening. Det er egentlig du som skal ta dette valget ut fra hva du tenker er riktig for deg. Imidlertid er dette ikke lett når du føler på at du skuffer noen, uansett hva du velger. 

I barneloven står det at barn/unge skal ha økt selvbestemmelsesrett med økende alder, se artikkel. Det betyr at din mening skal høres, og vektlegges.

Fra du er 15 år har du rett til selv å bestemme om du vil konfirmere deg humanistisk, kirkelig eller ikke i det hele tatt.

I den situasjonen du er i vil jeg råde deg til å snakke med foreldrene dine, og prøve å få frem din mening.

Kan hende er det lurt å ha med en annen voksen du har tillit til i samtalen. Dere kan også bruke et familievernkontor hvis situasjonen blir veldig vanskelig. 

Helsesøster på skolen der du går har også erfaring med familiesamtaler. Det viktigste er at foreldrene dine kan forstå hva du ønsker, og at du får lov å velge det som føles rett for deg.

Jeg forstår at det ikke er lett å føle at man skuffer oldemor eller andre man er glad i, men tror du ikke de er glade i deg uansett hva du velger?

Jeg håper du klarer å snakke med foreldrene dine, og at konfirmasjonen blir slik du ønsker.

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon