Hopp til hovedinnholdet

Hun lurer på om hun er Emo

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei :) jeg er en jente på 13 år, har ganske oransje stritt hår og grønne øyne. Jeg bryr meg ikke så veldig mye om utseende og jeg synes Emo'r er kule. Jeg vil gjerne ha et sont svart hår som de har, og gå i svarte klær. (Og jeg synes det ser kult ut når de kjærer i seg) jeg har ikke gjort det fordi jeg har hørt noen har sagt at man kan få en sykdom av det. Er det sant? Jeg tørr ikke å fortelle dette til foreldrene mine, fordi de sier at Emo'r er stygge og ekle. :( Noen ganger tenker jeg på Emo'r og søker på bilder av de på Internett. Noen ganger blir jeg mobbet på skolen av andre grunner, de sier for.ek: Ginger..., og jeg blir kjempesur inni meg og sier ikke noe. Jeg har ikke så mange venner og jeg holder meg for det meste for meg selv. Er jeg en Emo? Eller holder jeg på å bli det?? Og ett til spørsmål: hva koster det son cirka for å få et rosa, grønt/blått og svart Emo hår?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg synes det er flott at du skriver at du ikke bryr deg så mye om utseende, og at du kan sette pris på det som kanskje er annerledes enn hos andre. Hvorvidt du er Emo eller ikke er vanskelig for meg å svare på. Kan godt hende at du har de samme verdiene og synet på samfunnet som Emo'er står for, og kan hende andre vil hevde du er Emo. Jeg tenker at det kanskje ikke er så viktig å plassere seg i den ene eller den andre kategorien av mennesker heller. Hva tenker du om det?

Det er heller ikke nødvendig å se ut som alle andre for å føle tilhørighet til dem. Å være menneske handler om hvem du er, hva du gjør og hvordan du er med andre mennesker, ikke så mye hvordan du ser ut. Dersom du ikke bryr deg så mye om utseende som du sier, har du en kjempe fordel. Da kan du bruke tiden på å finne ut hvem du har lyst til å være.

En ting jeg virkelig håper du ikke tar til deg av "kultur", eller kjennetegn for Emo-kulturen som du nevner, er skjæringen. Det er lite hensiktsmessig. Det gir vanligvis ikke fysiske sykdommer, med mindre man får infeksjoner i sår for eksempel, som jo kan bli veldig skadelig og potensielt dødelig. Det som verre er, er at mange som kutter seg som regel gjør det av en grunn. De kan oppleve at det gir dem en kortvarig "trøst" eller lettelse å kutte seg. Dessverre er det da også desto større tyngde av skam i den andre enden, altså at man skammer seg så fælt etterpå og får enda mer vondt inni seg selv. Dette kan etter hvert gi en psykisk plage eller lidelse. Med andre ord: Ikke gjør det! Da er det bedre å snakke med noen om det du eventuelt måtte føle som kan gi deg et ønske om å kutte deg selv.  

Hvor mye det koster å farge håret svart vil variere fra en frisørsalong til en annen. Det enkleste er nok å ringe eller oppsøke en eller flere salonger og spørre. Alternativt går det også an å gjøre hjemme. Farge kan man kjøpe i de fleste butikker.

Lykke til! Og ta vare på deg selv!!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet