Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om mamma kan få all foreldreansvar siden jeg ikke bor hos min far?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Foreldrene mine skilte seg når jeg var 5 år gammel og i rettspapirene står det at de har delt foreldrerett.. Men jeg bor ikke hos pappa, og har ikke gjort det siden jeg var 10. Jeg lurer på hvordan mamma kan få all foreldrerett siden jeg ikke bor hos ham? Må man til retten da? Også har jeg lyst å dra på utveksling, må han skrive under på det da siden det står at jeg bor likt hos begge? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Når foreldre har vært gifte eller samboere når man får et barn har de automatisk felles foreldreansvar. Dette vil si at de sammen skal ta ansvar for deg. Du kan bo mest hos din mor selv om de har felles foreldreansvar. Felles foreldreansvar handler ikke om hvem man bor mest hos eller å bo likt. Foreldreansvar handler om rettighetene og pliktene foreldre har, både juridisk og økonomisk, overfor barna sine. Dette gjelder uavhengig av hvor barna bor mest.

Det er en stor sjanse for at faren din må skrive under på at du kan dra på utveksling. Dette er det din mors ansvar å finne ut av og få ordnet i. Du kan selvsagt be faren din skrive under selv. Det kan hende også at det kan holde med din mors underskrift. Denne informasjonen vil dere finne hos de som formidler utvekslingen.

Håper det ordner seg for deg, lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern