Hopp til hovedinnholdet

Musikklinja har dem bare i byen som er en time fra der jeg bor. Mamma sier jeg ikkje for lov til å flytte før jeg blir 18år...

 

Spørsmål
Hei
jeg skal snart søke om utdanning til vidergående å jeg har tenkt på å gå videre på musikk linja men den har dem bare i byen som er en time med bil fra der jeg bor og foreldrene mine nekter mei å flytte!
Det går ikkje buss inn dit om morgenene så eneste mulighet er å flytte...
Jeg er nå 16år og vet at foreldrene mine har ansvar for mei helt til jeg er 18år...
Men jeg vil ikke noe annet enn å drive med musikk!
Men mamma sier jeg ikkje for lov til å flytte før jeg blir 18år...
Som betyr at jeg ikkje kan gå videre på de før 2år etter ungdomskulen er ferdig...
Å jeg synest ikke det er rettferdig at dei skal nekte mei å flytte med vennina mi når jeg skal gå på vidergående for å utdanne mei i noe jeg liker!
Har dei virkelig rett til å gjøre dette?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

For å si litt om reglene rundt spørsmålet ditt så har foreldre, i følge barneloven, både rett og plikt til å ta avgjørelser for sine barn i personlige forhold frem til barnet fyller 18 år. Fra dette gjelder likevel enkelte unntak. Barnet har blant annet rett til å ta egne avgjørelser om utdanning fra man er 15 år. Likevel kan grensen mellom foreldreansvaret og barnets rett til å ta avgjørelse om utdanning være vanskelig å trekke. Dersom valget av utdanning får som konsekvens at du må flytte fra foreldrene dine, er dette et moment som de må ta med ved avgjørelsen av om det vil være i din interesse å flytte ut. Dersom flytting er eneste mulighet for deg for å få gått på skole, er dette et tungtveiende moment for at det vil være i din beste interesse å flytte. Dersom foreldrene dine av ulike grunner likevel mener at det ikke er bra for deg å bo for deg selv som 16 åring, har de i utgangspunktet lov til å nekte deg å flytte.

Jeg forstår veldig godt at du synes dette er urimelig, og synes absolutt at foreldre burde støtte sine barn i deres yrkesvalg, selv om det betyr at de kanskje må flytte hjemmefra. Jeg anbefaler deg å ta en samtale med foreldrene dine på nytt og forklar hvorfor dette er noe du virkelig vil gjøre. Kanskje de ombestemmer seg :-)

Lykke til!

Hilsen Juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


Quiz: Hva vet du om sorg?

Hva gjør skolen dersom en elev dør?