Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine lar meg ikke bestemme hva jeg vil bli, hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg føler at jeg ikke blir hørt av mine foreldre. De nekter meg masse ting og jeg får ikke lov til å bestemme selv, de bestemmer at jeg skal bli lege eller siviløkonom. Det går ikke an å snakke til de og uten at de skal avbryte meg og si at jeg tar dårlige valg i livet mitt. Hva skal jeg gjøre? Hvis noen av forslagene deres er å gå til helsesøster så vil jeg ikke det.Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du stiller oss spørsmål.

Det er du selv som kan bestemme hva du ønsker å utdanne deg til. Man kan selv bestemme hva slags videregående skole man ønsker å gå på. Dine foreldre ønsker sannsynligvis bare det beste for deg. Det er ikke alltid at foreldres ønsker oppleves som gode. Det hjelper ikke å ha en god utdannelse og en god jobb dersom man ikke trives eller fungerer godt med det. Det er noen ganger vanskelig for foreldre å akseptere at barna ikke vil eller egner seg til det de synes er viktig og riktig.

Du ønsker ikke å snakke med helsesøster om dette og du har sannsynligvis gode grunner til det. Er det noen andre voksne rundt deg som kan hjelpe deg å få foreldrene dine til å høre på deg? Det kan være annen familie, lærer, venner. Det er viktig at de forstår at det er du som må leve med valg av yrke og ikke andre. Ville det hjelpe deg å vise dem dette svaret?

Det finnes ofte helsestasjoner for ungdom der du kan ta kontakt for å snakke om dilemmaet ditt. Rådgiver på skolen din burde osgå kenne hjelpe deg snakke med dine foreldre.

Håper dette er til nytte for deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie