Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bo mer hos mamma nå?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 15 år gammel jente som lurer på noe. Foreldrene mine bor ikke sammen. Tidligere var det en rettsak om hvor jeg og broren min skulle bo. Grunnen til rettsaken var al barnevernet mente at mamma ikke kunne ta vare på meg og broren men, pga hun gikk på dop. Da fikk pappa foreldreretten. Men det skjedde da jeg var 5-9 ( husker ikke ). Så det jeg lurer på er: når kan jeg bestemme hvor jeg skal bo? jeg vil veldig (understreker veldig) bo hos mamma. ho har forbedret seg veldig de siste årene. Da mener jeg anver uke, hos mamma og pappa. Egentlig så er det sånn at mamma har oss anver helg, men jeg vil anver uke. Broren min vil ha det sånn det er. ps. pappa har to barn til, men de tilhører ikke mamma, men en annen dame.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når det gjelder spørsmålet om hvem du skal bo hos i det daglige, følger det av barneloven § 31 at du, som barn, har rett til å bli hørt, og at det skal legges stadig større vekt på din mening etter din alder og modenhet. Etter at du har fyllt 12 år skal det legges stor vekt på din mening.

I tillegg følger det av barneloven § 33 at foreldrene skal gi deg stadig større rett til å bestemme selv etter hvert som du blir eldre frem til myndighetsalderen som er 18 år.

Jeg vil anbefale deg å snakke med både moren og faren din om dette, og fortelle dem at du nå ønsker å bo hos like mye hos dem begge. Jeg håper dere kan finne en løsning sammen, som er til ditt beste.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie