Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har funnet ut at jeg har kjæreste 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Foreldrene mine er religiøse, tradisjonelle og strenge. Moren min leste gjennom samtalene mine for første gang nylig. Hun fant ut at jeg har kjæreste og hun brøt løs. Jeg ble slått litt av faren min(noe han veldig veldig sjeldent gjør). De ga meg 3 valg: 1 å flytte til hjemmelandet i et år. 2 Bytte skole 3 Flytte ut hjemmefra. Altså jeg vil bo med dem fordi jeg er glad i broren min, men ikke dem. Den siste uka har vært et helvete. Jeg får ikke snakke med folk på nettet. Hun får folk til å følge med på hva jeg gjør på skolen. Hun knuste telefonen min til og med(jeg hadde spart lenge til den til og med)! Hun leser samtalene jeg har med folk. Hva skal jeg gjøre? Jeg vil egentlig flytte ut, men hvor skal jeg bo? Hvordan skal jeg utdanne meg? Hva skal jeg gjøre? Jeg vil ikke slå opp med kjæresten fordi dette forholdet vil virkelig vare og jeg er glad i ham. Han sier at jeg kan bo på loftet til familien hans, men jeg føler ikke at det er riktig av meg å gjøre det. Vær så snill og hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er trist å høre at det har blitt en så vanskelig situasjon for deg pga at du har fått deg en kjæreste! 

I Norge så er det sånn at det er forbudt å slå barn. Så uansett hvor ofte eller hvor lite/mye faren din slår deg, så er det helt uakseptabelt! Sånn skal det ikke være. 

Du skriver at foreldrene dine nå har gitt deg 3 valg; flytte til hjemlandet, bytte skole eller flytte ut hjemmefra. Du skriver at du egentlig vil flytte ut, men at du da ikke aner hvor du skal bo, hvordan du skal utdanne deg osv. 

Foreldrene dine har ansvar for deg fram til du er 18 år. Det betyr blant annet at de ikke bare kan kaste deg ut hjemmefra. Det er veldig vanskelig for en 16åring å bo alene både økonomisk og sosialt, og det er ikke å anbefale. I forhold til å flytte til hjemlandet, så blir jeg jo veldig usikker på hva du ønsker? Ønsker du å flytte til hjemlandet? Ønsker du å bytte skole? Eller er dette noe foreldrene dine tenker at er nødvedig for deg å gjøre nå sånn at du ikke skal ha videre kontakt med kjæresten din. 

Det er du som kjenner foreldrene dine best. Men du skriver at de er religiøse, tradisjonelle og strenge. Da tenker jeg at de mest sannsynlig ikke vil akseptere at du har kjæreste før ekteskap og at de er redd for at det går rykter om deg.  

Jeg tenker at dette er en vanskelig situasjon for deg nå, og en situasjon som også sikkert preger skolehverdagen din nå. Er det noen voksne på skolen du stoler på? En helsesøster, rådgiver eller læreren din for eksempel? Jeg tenker det ville vært lurt at du snakker med noen voksne som kan hjelpe deg med dette. Dette bør du snakke med noen voksne om! 

jeg legger ved noen artikler som du kan lese og som kanskje kan være til hjelp for deg. Jeg legger også ved noen telefonnummer du kan ringe anonymt dersom du syns det blir for vanskelig å snakke med noen "face to face" om dette. 

Ønsker deg lykke til og håper at situasjonen bedrer seg raskt for deg! 

Hilsen minoritetsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie