Hopp til hovedinnholdet

For noen år siden jeg min mor drita full. Jeg ble jo selvfølgelig redd. Hun begynte å kalle meg teite ting. Det som egentlig er problemet er at jeg blir redd hver mamma begynner drikke. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

For noen år siden jeg min mor drita full. Det var egentlig ikke meningen jeg skulle tilstede hun drakk den gangen. Så jeg skulle være i kjelleren hos min søster. Og ut på kvelden kom jeg på at jeg hadde glemt noe oppe så jeg gikk opp for å hente det. vet nå at var dumt av meg å gå opp. Men da møtte jeg mamma full. Jeg ble jo selvfølgelig redd. Hun begynte å kalle meg teite ting Jeg kunne ikke så mye om alkohol da dette skjedde. Jeg løp opp i tredje etasje, hun fulgte etter meg og forsatte å kalle meg teite ting. Min søster kom opp etter hvert og hjalp meg heldigvis der.det som egentlig er problemet er at jeg blir redd hver mamma begynner drikke. Uansett det bare er et glass eller noe. Eneste jeg ser meg er fra da hun var full. Jeg har prøvd å snakke med henne om dette. Hun bli bare sur og sier at hun selvfølgelig skal kunne drikke. Og jeg mener jo sånn sett det samme. Men jeg liker det ikke uansett. Hva kan jeg gjøre for at jeg slutte å se henne full hver gang hun drikker?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Mennesker kan oppføre seg ganske annerledes når de er påvirket av alkohol og det er må ha vært veldig skummelt og ubehagelig å oppleve at din mor var så full at hun oppførte seg dårlig mot deg uten å forstå hva som skjedde. Vi skjønner veldig godt at du ble redd og at du at du fortsett blir redd hver gang hun drikker. Det virker som du har utviklet en slags angstreaksjon, angst for at din mor blir full, og det er ikke så rart. Du skriver at det var dumt av deg å gå opp. Det var det ikke. Dette var absolutt ikke din skyld.

Vi synes det er veldig bra og tøft av deg at du har forsøkt å snakke med din mor om temaet. Det er ikke så lett. Det er synd at hun ikke var mer forståelsesfull for problemet.

Vi håper at du likevel vil forsøke å snakke med henne en gang til. Du behøver ikke å kreve at hun slutter å drikke. Men du kan be henne å vise litt hensyn til deg hvis hun drikker når du er tilstede. Vi tenker at det hadde vært bra om dere kan snakke om det som har skjedd. Du kan finne gode tips til kommunikasjon i artiklene nedenfor.

Hvis det er for vanskelig å snakke med henne kan du be en voksen som du stoler på å snakke med henne. En snill tante for eksempel eller din søster? Du kan også skrive henne er brev. Hvis ikke noe av dette hjelper, vil vi anbefale deg å snakke med en helsesøster/sosiallærer eller helsestasjon for ungdom (se artiklene nedenfor).

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie