Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater å være sosial og trives best alene. Er det normalt å ikke ha jobb som 17 åring? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Lurer på tre ting. 1. Jeg sliter veldig med å snakke sammen med andre, til og med venner- og det er verst. Jeg vet liksom ikke hvordan jeg skal gi respons, det eneste jeg gjør er å presse frem litt latter- uten noe svar. Jeg er også veldig dårlig med ord, og stresser alltid når jeg skal fortelle noe til andre. Dette plager meg veldig mye. Jeg pleier også å se ned i bakken eller late på som jeg har noe i øye fordi jeg hater når folk ser på meg og klarer ikke ha øyekontakt. 2. Jeg hater å være sosial sammen med andre (utenom håndballtrening- elsker det). Jeg trives så mye bedre i mitt eget selskap at det er skummelt. Jeg har heller ikke så mange venner, noe som plager meg. Jeg liker ikke så godt de jeg har heller- vi er altfor forskjellige. Det er ikke bare bare å finne nye. 3. Jeg ble nettopp 17 år og har ingen jobb, jeg er pengeløs hele tiden. Er det normalt å ikke ha jobb som 16-17 åring? De fleste i denne alderen får jo gjennom familie eller venner. Er ikke god til noe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du synes det er vanskelig å snakke med venner og at det plager deg. Det er lurt å trene på det du sliter med. Lær deg noen strofer du kan åpne en samtale med. Det kan være lurt å spørre åpne spørsmål til den du ønsker å snakke med. Spør gjerne om ting du tenker den andre er opptatt av. Dette får gjerne samtalen i gang. Det er ikke så viktig at du sier så mye. 

Du forteller at du ikke er så veldig sosial og at du trives best i ditt eget selskap. Det er ikke noen uvanlig å trives godt i sitt eget selskap. Det er en god egenskap! Du forteller at du ikke har så mange venner og at det plager deg. Du forteller at de du har er ulike deg. Kanskje du kan finne venner som har samme interesser som deg. Du forteller at du elsker håndball. Så det kan være at du kan prøve å finne noen venner i det miljøet. Det å få venner krever også at en investerer i vennskapet ved å bruke tid på hverandre og få et fellesskap.

Du forteller at du ikke har noen jobb. Du lurer på om det er normalt å ikke ha jobb som 16-17 år. Det er mange som har småjobber når de er 16-17 år. Det kan være at de hjelper til med oppgaver hjemme og får betalt for det. Noen jobber også i butikker og andre steder. Det kan være lurt å undersøke i kommunen du bor i om de har jobber for de som er under 18 år. Om sommeren utlyser kommunen gjerne ut sommerjobber til unge. Det er også noen spisesteder der de ansetter ungdom under 18 år. Ønsker du å få en jobb er det viktig at du er aktiv.

Legger artikler under svaret som du kan lese. Ønsker deg lykke til!

 

 

 

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Alene = ensom?

Jente alene på sofa (colourbox.com)

At man er mye alene trenger ikke å bety at man er ensom. Mange liker å være alene og trives i sitt eget selskap. Av og til trenger vi litt tid for oss selv. Andre ganger føler man kanskje ikke at man har noen andre valg enn å være alene, og det er her ensomheten kommer inn.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Ti tips til småprat

Stillhet mellom to jenter på kafé (colourbox.com)

Skal du på fest, en samling eller møter, er sjansen stor for at du møter noen du ikke kjenner. Det er både hyggelig og nyttig å kunne noen triks for å bryte isen og bli kjent med fremmede.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp


Quiz: Hva vet du om teoriprøven?

Hva oppnår du med å se langt frem?