Hopp til hovedinnholdet

Lei av å bli fortalt hva jeg skal gjøre av mamma og pappa

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er så lei av att mamma og pappa baksnakker meg. Verst av alt er det att jeg hører det de sier. Ja da, jeg har kanskje ett problem med att jeg ikke liker å bli fortalt hva jeg skal jøre. Jeg liker å være meg selv, å bestemme hva jeg skal. Men nor de snakker om att jeg for eksempel : att jeg ikke vet hvordan jeg setter på poteter. I tillegg nor de avslutter med "herre gud!" Jeg er så lei av å bli fortalt hva jeg skal. Jeg vet egentlig ikke hva mitt spørsmål er, jeg ville bare si det. Takk for att dere ser denne meldingen :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er fint at du skriver til ung.no. Jeg synes også at det er flott at du er bestemt og at du liker å være deg selv! Nettopp i den alderen du er i nå, skal man finne seg selv og bli bedre kjent med seg selv ved oppdage hvilke egenskapen man har.  Å være bestemt er en god egenskap. Kanskje er det slik foreldrene dine også er? Men i sammen med å være bestemt er det også lurt å være villig til å kunne se den andre siden av saken også. Det kan oppstå konflikter i hverdagen når begge sider vil bestemme, og da er løsningen å finne en enighet igjennom å prate sammen.

Du er i en spesiell alder i livet ditt, og er i tenåringsfasen. Du har gått fra å være barn til å bli ungdom, og videre er det å gå fra ungdom til selvstendig voksen - en overgangsfase som kan være litt krevede. Dette er en periode i livet ditt der du naturlig vil løsrive deg fra dine foreldre og finne din egen vei i livet. Å bli fortalt hva man skal gjøre er i denne perioden spesielt kjedelig, men av og til må det også være slik fordi du bor i sammen med dine foreldre som har omsorgsansvaret for deg. Etter hvert som du blir eldre vil du få mer og mer selvstendighet, og da bestemmer du mer og mer over ditt eget liv og hva du skal gjøre.

Jeg forstår godt at du kan bli såret av kommentarer de kommer med når du skal gjøre ting. Kanskje de ikke tenker over at slike små ord som «herregud» eller annet faktisk kan være ganske kjipe å høre. Jeg synes du skal fortelle foreldrene dine om dette, det kan være at de da begynner å være mer bevisste på hvordan de sier ting.

Håper dette svaret er til nytte og at du får fortalt foreldrene dine om hvordan du føler det.

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-20)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie