Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg glemt.

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei.. jeg er den yngste i en søskenflokk på 5. vi er 4 jenter og 1 gutt. søstrene mine har flyttet ut, broren min bor sammen med meg, mamma og pappa. to av søstrene min bor ganske nært, så de er her omtrent daglig. hun som bor nærmest har et barn og en kjæreste. hver gang de er hær føler jeg meg helt glemt, fordi de bryr seg ikke om meg. hver gang jeg og kjæresten hennes raser eller krangler får jeg alltid kjeft. som om alt er min skyld. Slik er det også viss jeg krangler eller diskuterer med de andre søsknene mine. jeg vil som oftest ikke hjem etter skolen. en grunn til det er fordi jeg føler at jeg ikke har noen mening hjemme og at jeg ikke blir hørt. jeg blir konfirmert om 2 måneder og hver gang jeg og mamma skal planlegge ringer alltid en av søsknene mine eller så kommer de på besøk, og da gidder hun ikke å bry seg om meg mer. Jeg kutter meg selv, det er bare en av grunnene til at jeg gjør det, men det er en stor grunn til at jeg gjør det! hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 14 år.

Takk for at du skriver til oss.
Ut fra det du forteller her forstår jeg at du har det vanskelig. Det å føle at man ikke blir sett, at man blir glemt, at du får kjeft, at du alltid får skylden, samt at du føler at du ikke har noe å si er sikkert vondt.

Du beskriver her at du kutter deg, og at det du skriver om er en av grunnene til det. Selvskading er en måte å håndtere det som er vanskelig på. Det vonde overføres til smerten ved å kutte seg, for eksempel. Imidlertid løser ikke selvskading noe. Ofte fører det bare til flere problemer. Det går frem av det du har sendt til oss at det er en annen stor grunn til at du selvskader deg også. Du forteller ikke hva det er, men jeg tenker at du bør få hjelp til å få det bedre.

Slik jeg tenker bør du få hjelp til å få det bedre med familien din ved å få dem til å forstå hvordan du føler deg, slik at du kan oppleve å bli sett, hørt og forstått. Videre må du få hjelp med "den store grunnen" til at du selvskader deg.

Du kan søke hjelp hos en voksen du har tillit til, helsesøster eller helsestasjonen for ungdom. Familievernkontoret er også et sted du kan søke hjelp.

Ved å snakke med noen om hvordan du har det vil du kunne se løsninger og muligheter, og du vil kunne få det bedre i familien din. Når du finner andre måter å håndtere det vanskelige på vil du ikke trenge å selvskade deg.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Krangler med mamma (eller pappa)

Jente og mor krangler (colourbox.com)

Når din egen mor (eller far) klager over noe av det du har gjort (eller ikke har gjort), man du bli irritert. Kanskje du blir frekk, kanskje blir de ufine, og dere er i gang.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie