Hopp til hovedinnholdet

Synes det er vanskelig samspill med far.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 og jeg har det vanskelig å forholde meg til min far. Han kommer med spydige kommentarer hele tiden. Han blir rett og slett sur hvis jeg og søsknene mine reagerer på at han gir oss skylden for ting som vi ikke har noe med eller som han har gjort selv. Dette kan være noe så lite som f.eks at en gjendstand har blitt lagt et annet sted enn der den egentlig skal være, eller at det ligger sand i gangen vår (som han nettopp trampet inn i med støvler). For meg virker det som om han bruker enhver anledning han har (eller finner opp en selv) til å rett og slett være pisssur. Igår satt familien min og jeg å spiste middag. Vi snakket alle sammen helt normalt og plutselig ble det stille. Så ut av intet kom han med en håpløs kommentar, uten noen som helst grunn. Jeg mistet umiddelbart matlysten før jeg idet hele tatt hadde spist reiste meg opp, gikk ut og sa " Til den dagen du har lært å tåle noe jævla selvkritikk kan du fint passe den store kjeften din". Hjelp pliss

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Takk for at du skriver til ung.no
Slik du forteller det så er det vanskelig for deg å få til en god og trygg kontakt med faren din. Du forstår ikke hvorfor han reagerer som han gjør og du synes han er kritisk og negativ. Det er ikke godt når det er anstrengt og konfliktfylt mellom barn og foreldre. Antagelig synes faren din at dette også er en vond og vanskelig situasjon. Du skriver til ung. no og det viser at du ønsker å gjøre noe med situasjonen hjemme, og ja det er hjelp å få!
Prøv å skriv et brev til faren din der du forklarer han hvordan du opplever dette og at du har et ønske om at dere skal få et bedre forhold. Kan du snakke med moren din om situasjonen og få henne til å snakke med faren din?
Du kan også be faren din om at dere tar kontakt med et familievernkontor for å få hjelp til å snakke sammen på en bedre måte. 
Du kan også snakke med sosiallærer på skolen eller ta kontakt med skolehelsetjenesten. De kan hjelpe deg videre med å ta kontakt med rette instansen eller de kan innkalle deg og faren din til en samtale om problemene hjemme. 
Lykke til videre!

Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie