Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bestemme mer om konfirmasjonen min, hvordan si fra om det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg blir 14 om to måneder, og skal ha konfirmasjon neste år. Jeg vil konfirmere meg borgerlig om jeg i det hele tatt skal, i hvert fall ikke kristelig. Pappa sier at alle på hans side av familien har konfirmert seg kristelig, og derfor må jeg det også, og han sa at alle kommer til å bli veldig skuffa og ikke gudstjenester og vite mer om kristendommen, jeg kunne ikke brydd meg mindre om det. Jeg synes det er mye mer interessant og viktigere å kunne lære om seksualitet, rettigheter, etikk og alt det. Og dessuten har jeg sosial angst, og generell angst. Så jeg takler virkelig ikke alt presset rundt konfirmasjonen i kirka.. Hva kan jeg gjøre? Mamma er ganske enig, men synes jeg også selv kan bestemme. Jeg vil ikke at pappa blir skuffa eller sur, men jeg vil jo også bestemme dette selv, siden det er min dag.. Hjelp! Tusen takk på forhånd. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du ikke ønsker å konfirmere deg i kirken og at du lurer på hvordan du kan snakke med faren din om dette. Jeg synes det høres ut som du føler litt press og at du er redd for at han ikke vil forstå hva du mener og hvordan du har det?

Som du skriver, så er dette ditt valg, og der er viktig at du føler du er med å bestemme og at du kan si fra om hvordan du har det. Det er bra at du har snakket med moren din om dette, og det høres ut som du synes du har god støtte fra henne. Jeg tror det er lurt at du forsøker å snakke med faren din  om hvordan du har det, og at du prøver å være så åpen og ærlig som mulig. Kanskje kan du forsøke å forklare ham mer om hva som gjør deg skeptisk og hvordan du tenker? Hvis han forstår mer av hvordan du har det, vil han kanskje forstå deg bedre og dere kan finne en løsning på dette sammen. Kanskje vet han ikke helt hvordan du har det nå og hva som gjør at du ikke vil? Jeg håper du kan forsøke å snakke med ham og at du vil finne mer ut av dette. Kanskje er det også en mulighet at du kan få mer hjelp av moren din til å forklare det for ham?

Noen ganger er man redd for å snakke med andre, kanskje fordi man ikke ønsker å skuffe eller såre noen, eller få en reaksjon som kan bli ubehagelig. samtidig må vi noen ganger ta opp tema som er ubehagelige og som den andre kanskje ikke vil like. Jeg kan forstå at du gruer deg litt til å si fra, men jeg tenker også at det er bra at du kan fortelle hvordan du har det og at din mening kommer fram. Ofte føler man seg litt lettet etter at man har fortalt om noe man har tenkt på lenge. 

Jeg håper du vil finne mot til å snakke med ham og at dere finner ut av dette sammen. Ha tro på deg selv og stå på videre! Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

Jente poserer i en allé for konfirmasjonsbilde (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon skal du i så fall ha?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon