Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg takle hverdagen og presset bedre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er idrettsutøver og sater på og komme til NM i stafett neste år, jeg har treninger 8 ganger i uka og mamma og Pappa kjører meg på de, å det er jeg veldi takknemlig for fordi vi bor 2,3 mil borte fra hallen! Men her er problemet... Det nekter å kjøre meg til venner! Om jeg spør sier de bare "De i klubben er jo vennene dine og jeg synes du skal prioritere idretten din"... Jeg har jo ikke noe liv utenfor treningshallen! Jeg har mistet kjæreste og venner pga. Alle treningene og mamma å pappa synes ikke at det er så greit om jeg dropper noen, itilegg til alle treningene har jeg lekser og skole å tenke på! Jeg synes deg er mye press, jeg har sagt det til dem mange ganger men de sier at jeg er utidi og savrer de frekt! Jeg er også ofte sur og grinete men det er fordi at jeg trener så mye og er utslitt hele tiden! Tips til hvordan jeg kan takle hverdagen bedre, og hvordan jeg skal takle presset? (Jeg vil ikke stoppe med idretten heller)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

I artikkelen jeg har lagt ved finner du flere råd til hvordan du bedre kan prioritere tiden din og hva du kan gjøre. Jeg har også lagt ved en artikkel som gir tips til hvem du kan prate med hvis du ønsker det. Jeg tror du vil føle det som mindre press hvis du får oppleve at du også har tid til andre ting. Skolen er noe du må prioritere, og forhåpentligvis skjønner også treneren din det. Det er noe du må snakke med han/henne om hvis det er et problem - det er jo ofte mer å gjøre på skolen i perioder. Jeg synes også du kan snakke med treneren din om det du opplever med at du har lite tid til andre ting. Treneren din har nok mest sannsynlig vært i akkurat samme situasjon selv.

Når det er sagt så synes jeg virkelig du må ta deg en ordentlig prat med foreldrene dine. Og med ordentlig mener jeg at du må klare å holde deg rolig. Ikke bli sint, da kommer du ikke til å få sagt noe av det du vil si og foreldrene dine vil ikke ta deg på alvor. Du må fortelle dem hva du føler. Fortell dem om det presset du føler, at du ikke føler deg tilstrekkelig og at du mister venner. Du sier selv at du ønsker å fortsette med friidrett, og når du trener på så høyt nivå så må man forvente at det også tar så mye tid. Dette er noe du har valgt selv, og noe du helt sikkert kommer til å være glad for senere. Det er jo tross alt noe du liker å gjøre, men jeg skjønner at alt kan virke overveldende til tider. 8 treninger i uka er mye. Jeg er sikker på at foreldrene dine kommer til å forstå deg bedre hvis du klarer å snakke med dem på en rolig måte og klarer å få frem hva du føler og hva du sliter med. Fortell dem at du trenger deres hjelp i stedet for å klage på at de ikke kjører deg. Det er viktig at dere snakker om dette før det blir for mye for deg. 

Ellers har jeg noen tips til hvordan du kan få tid til mer (uten at jeg vet noe om hvordan timeplanen din ser ut):

  • Hvis du bor langt fra skolen og langt fra venner kan du kanskje avtale at du blir med venner hjem fra skolen av og til. Kanskje kan du spise middag hos venner en gang i blant? Og kanskje kan foreldrene dine hente deg der for så å kjøre deg på trening (så fremst det ikke blir en stor omvei)?
  • Hvis du har noen venner som bor i nærheten av der du trener så burde du jo prøve å få vært sammen med dem før du skal på trening. Hvis foreldrene dine uansett skal kjøre deg på trening har de vel ikke noe imot at de kjører deg litt tidligere. Om du har trening tidlig på dagen kan du gjøre det omvendt.
  • Det er få som har organiserte treninger i helgene. Utnytt det! Prøv å få tid til å treffe venner i helgene - enten at de kommer på besøk til deg, at dere drar på kino eller andre ting eller at du drar på besøk til dem. I helgene vil du også ha tid til å ta buss, slik at foreldrene dine slipper å kjøre deg. Du må forstå at selv om dere bor langt unna og at det er tungvindt for deg, så tar det mye tid for foreldrene dine å kjøre deg frem og tilbake.
  • Hva med å kombinere skole og venner? Kan dere ikke gjøre lekser sammen? Det er både lærerikt og sosialt, og ofte lærer man mer av å kunne jobbe sammen og hjelpe hverandre. 
  • Hvis egentrening er en av disse 8 treningene dine kan du kanskje spørre om noen venner vil være med  deg å trene? Dere trenger jo ikke å gjøre det samme (dere er jo sikkert ikke på samme nivå), men dere er i det minste sammen. 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Hvordan kombinere venner og kjæreste?

Venner er samla (colourbox.com)

Det er en deilig følelse, og det eneste du vil er antakelig å bruke all tid og energi på han eller henne. Men hva med vennene dine og deg selv? Glemmer du å ta vare på egne interesser og venners følelser midt oppi all forelskelsen?

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett