Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg komme meg over selvskading?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er i en vennegjeng på 5 hvor 4/5 har selvskadet. Jeg er en av dem. Det har seg sånn at ene venninnen min er ferdig med selvskadingen, og er et år "clean". Kompisen vår, den eneste gutten i gruppa, selvskader også, men foreldrene hans fant det ut for noen dager siden, så han er forhåpentligvis også ferdig med det. Jeg er 35 dager "clean", men begynner alltid å slite rundt 60 dager. Men den siste venninnen min som selvskader har det veldig slitsomt for tiden. Hun har en veldig sjelden sykdom som gjør at beina hennes vokser veldig ulikt og operasjonen legen har planlagt i 5 år blir kanskje forandret. Hun fikk en 3er i naturfag for noen dager siden, og crushen hennes blir alltid flørtet med. Hun fikk også høre at hun havner i helvete fordi hun er bifil. Som et resultat av alle disse tingene selvskader hun. 1: Hvordan skal jeg kommer meg over 60 dager "clean" uten å kutte? 2: Hvordan skal jeg falme arrene fortere? 3: Hvordan skal jeg hjelpe venninnen min? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du prøver å slutte med selvskadingen.  -Du har forsøkt og greier det lenge, men opplever at det er en ekstra utfordring å holde ut over 60 dager.  -Jeg tenker at 60 dager jo bare er et tall og en grense som er i ditt hode. Når du skal slutte, så kan det være en ide å ha konkrete og kortsiktige mål først.  For eksempel ta en og en uke.  -Også når det har gått en stund, blir det med en og en uke til viktig, og kanskje ekstra viktig når det har gått en stund.  

-Antagelig har du jobbet mye med å få til å slutte, så du kan mye om det.  Den erfaringen du har bygd deg opp, kan du jo nyttiggjøre deg.  -Det er DU som vet mest om hva som skal til for at DU skal greie dette.  Antagelig setter du deg noen mål, gir deg en belønning i form av ros eller annet.  -Fortsett med det.  Hold fokus på hva du kan oppnå ved å slutte å selvskade.  Hold fokus på argumentene FOR å løse de vanskelige følelsene på annen måte.  

-Og støtt gjerne hverandre.  Det er en som har greid det og hun kan jo heie på deg og kanskje også dere kan bli enige om å støtte hverandre til å slutte og heie på hverandre når det er litt motstand.  

Arr etter selvskading, er det ikke så mye å gjøre med.  Å jobbe med å akseptere dem som en del av det som har gjort deg til deg, er kanskje den beste måten å "bleke" dem på.  Se mer i artikkel under.  

Du vil hjelpe og støtte venninnen din.  -Det gjør du kanskje best ved å fortsette å være en god venn som det er gøy å gjøre hyggelige ting sammen med.  -Å fokusere mye på at det er leit og trist sammen, kan bare trekke dere begge mer ned.  -Prøv heller å ha fokus på at det er som det er, at de som jobber i helsevesenet kan hjelpe henne så godt de kan og at hun nå må kjenne på alt det som ER bra og mobilisere.  -Det er greit for henne å kjenne at dere vennene aksepterer at hun er lei seg, men så også greier å gå videre sammen med henne.  

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hva betyr det å ha en funksjonsnedsettelse?

Gutt i rullestol spiller gitar (colourbox.com)

Mange tenker på rullestolbrukere når de hører ordet funksjonsnedsettelse eller funksjonshemming. Men funksjonsnedsettelser kan være både fysiske, mentale, intellektuelle eller sensoriske. Alle personer uansett funksjonsnedsettelse har rett til å delta i samfunnet på lik linje med andre.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Selvskading

Nærbilde av jente (colourbox.com)

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap