Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er det å bo i omsorgsbolig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal flytte inn en omsorgsbolig om 1 år fordi jeg liker ikke og være alene og jeg har Asperger syndrom! Jeg har mange utfordringer i hverdagen. Hvordan er en sånn omsorgsbolig? Finnes det nattevakter der?? Bestemmer dem over deg når du er 18 år. Har dem taushetsplikt? Hvordan fungerer en omsorgsbolig ??? Hilsen en engstelig Jente.....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som omsorgsbolig kan være et godt tilbud til deg.  Der vil det jo være tilgjengelig personell.  Hvor mye de er der, er ulikt fra sted til sted, så du må spørre i din kommune hvordan det er akkurat der du skal få tilbudet.  Si ifra om at du er redd for å være alene og spør om det med taushetsplikten.  Så lenge du ikke er umyndiggjort, har de taushetsplikt når du er over 16 og du bestemmer over deg selv når du er 18 år.  

Kanskje du har en kontaktperson i kommunen som du kan prate med om disse tingene?  Kanskje har du også en individuell plan som det du har behov for kan skrives inn i.  Planen kan være med på å forme et tilbud som dekker ditt behov godt.  

Se mer info i artikler under.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

Individuell plan

Jente tenker (colourbox.com)

Har du behov for langvarige og koordinerte tjenester fra flere instanser, kan du ha rett til en individuell plan. Du kan selv be om dette, men både kommunen og helseforetaket har plikt til å ta initiativ til å lage en individuell plan. Hvis du vil skal du få mulighet til å delta aktivt i utarbeidelsen av planen.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne

Rullestol

Norge har signert FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Du som har en funksjonshemning, kronisk sykdom eller er pårørende kan bruke konvensjonen til å få innfridd dine rettigheter.  

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme