Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få bestemoren min til å slutte å si stygge ting om moren min?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter en del med bestemor. Hun sier mange stygge ting om mamma. Sier at hun har gjort meg mye vondt som en mor ikke skal. Litt av det hun sier er jeg enig i, men jeg synes ikke det er rett at hun gjør sånn!! Jeg blir oppriktig lei meg, sint og irritert! Det har hendt flere ganger da jeg var lita at jeg måtte beskytte mamma for alt det stygge bestemor har sagt. Da bestemor oppdaget at jeg selvskadet meg, sa hun at jeg skulle ta livet mitt istedet. Hun har også sagt at jeg aldri skulle blitt født. Jeg har flere ganger vurdert å ta livet mitt på grunn av de tingene hun har sagt..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke et uvanlig problem at besteforeldre blander seg opp i hvordan barnebarn blir oppdratt.

Det er tydeligvis mye som er og har vært ugreit mellom moren din og hennes mor. Mange besteforeldre synes at de er eldst og vet best og kan dermed overprøve sine barn. Det er nok vanskelig for mormoren din å godta at moren din velger andre løsninger for livet en det hun selv ønsker. Det er likevel moren din som har ansvar for din oppdragelse og omsorg.

Mormoren din har ikke rett til å såre deg på denne måten. Hun må akseptere at dette ikke er hennes ansvar. Det er viktig at du sier i fra om at det ikke er greit at hun fortsetter å snakke stygt om moren din på denne måten.

Er det så ille at du vurderer å ta livet ditt bør du vurdere å holde deg unna henne. Selv om du er glad i henne kan du ikke utsette deg for dette. Selv om hun har gode intensjoner er det ikke sikkert at det er sunt for deg likevel.

Du bør si i fra. Det er dessverre ikke noen garanti for at hun hverken forstår eller endrer seg. Dess eldre man blir, desto vanskeligere det er å endre seg. Uansett er du verdt mer enn det, du må beskytte dine følelser.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie