Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå VGS i et annet fylke?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år (blir 15 i år) og går det siste året på ungdomsskolen. Jeg lurte på om jeg kan søke på skole i Oslo selv om jeg bor i Akershus, og hvis jeg i såfall kommer inn flytte til hybel. Men kan jeg søke før jeg har flytten, om om jeg kan komme inn på den vdg jeg vil inn på uten om å bli flyttet til en annen skole i det samme fylket? For å være ærlig, er vdg skolen i Oslo 1. Valget mitt, for det er den eneste skolen i nærheten som har de valgene jeg vil ta, eller så er den en i Bergen, men det blir litt vel langt. Lurer også på om det er noen jeg må kontakte for å gjennomføre flytting eller søknad i løpet av en tidsfrist. Svar så fort som mulig takk %u263A

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål!

Så bra du har tenkt på hva slags videregående skole du ønsker å gå!

Finnes ikke utdanningsprogrammet i Akershus?
Dersom det er slik at Akershus fylke ikke tilbyr det utdanningsprogrammet du ønsker å gå på kan det hende fylket ditt kan hjelpe deg. Du kan sjekke om Inntakskontoret i Akershus er villig til å "kjøpe" en skoleplass til deg i fylket du vil flytte til. Du kan ringe de på 22 05 50 22. Hvis det utdanningsprogrammet du vil gå tilbys ved skoler i ditt nåværende fylke, er imidlertid dette vanskelig å få til. Fylkene er sjelden villige til å kjøpe skoleplasser hos andre fylker hvis de selv også tilbyr linjen ved én eller flere skoler. 

Finnes plassen i Akershus?
Du har rett til skoleplass i det fylket der du er folkeregistrert. Hvis du vil ha skoleplass på videregående i et annet fylke enn der du bor nå, må du melde flytting innen de frister som gjelder. Endelig frist for å melde flytting til folkeregisteret er 1. mars. En del fylker har imidlertid tidligere frist. Ta derfor kontakt med både Inntakskontoret i Akershus og Inntakskontoret i Oslo. Inntakskontoret i Oslo har telefonnummer 815 68 440. Fortell om planene dine. Sjekk hvilke frister som gjelder. Reglene varierer som sagt litt fra fylke til fylke.

Flyttefristen går ut lenge før dette skoleåret er ferdig. Undersøk derfor om du kjenner noen i det fylket du skal flytte til. Spør om du kan få melde flytting til deres adresse i mellomtiden. Dette slik at du overholder fristen for flytting.

Dersom det er slik at ikke skolen din har det utdanningsprogrammet du ønsker å gå så kan det hende at de kan hjelpe deg på veien slik at det blir lettere for deg å søke deg inn i Oslo. Dette kan du også spørre om når du kontakter inntakskontoret.


NB! Folkeregisteret krever at man faktisk er bosatt på den adressen man oppgir til dem. Man kan altså få avslag på flyttemeldingen til en adresse man ikke er bosatt på. I så fall må man eventuelt prøve å klage på avgjørelsen, men det er ikke sikkert denne taes til følge. Man kan også spørre Inntakskontoret om de er villige til å gjøre noen unntak fra flytteregelen. Imidlertid er dette helt opp til inntakskontoret å vurdere, og ikke noe man har krav på.

Jeg legger ved et par aktuelle artikler som handler om å søke på skole i et annet fylke i tillegg til det å flytte i seg selv. Jeg tror disse artiklene kan være interessante for deg!

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Tips til deg som er på boligjakt

Boligsøk (foto: ung.no)

Er du på jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg fem gode tips til hvor du bør lete.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole