Hopp til hovedinnholdet

Jeg får sjelden lov til å være med vennene mine på fritiden, dette gjør meg veldig usikker på om dette er greit. Er det?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 som føler jeg får lite frihet av foreldrene mine, jeg får såvidt lov til å gjøre noe som helst som venninnene mine får lov til. Jeg og to venninner hadde tenkt å gå på en ungdomsklubb i byn, og når mamma finner ut av at det er i byn, får jeg plutselig ikke lov. Jeg forstår godt at hun er redd for at noe skal skje med meg, men jeg får sjelden lov til å være med vennene mine på fritiden, dette gjør meg veldig usikker på om dette er greit. Er det? Jeg har prøvd å snakke med foreldrene mine, men jeg får aldri noen ordentlige svar på hvorfor jeg ikke får lov, imens broren min, som er 2 år yngre får lov til det meste. Hva kan jeg gjøre for at jeg får lov til å gjøre mer? Jeg får sjeldent ha besøk og sjeldent være med folk på fritiden.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er dine foreldre som har det økonomiske, juridiske og omsorgsmessige ansvaret for deg fram til du er myndig. Dette innbærer at de er pliktige til å ta ansvar og de store avgjørelser i livet for deg. Du skal imidlertid får stadig større selvbestemmelse fram til du fyller 18, i samarbeid med dine foreldre.

Det høres frustrerende å oppleve at du ikke får noen gode begrunnelser. Ekstra frustrerende er det når du opplever deg forskjellsbehandlet i forhold til lillebroren din. Mage foreldre er dessverre mer engstelig for døtrene sine enn sønnene sine. Har du påpekt hvor urettferdig dette er?

Det at foreldre forskjellsbehandler barna sine kan også handle om tillit. Er det noe du har gjort, eller ikke gjort, som gjør at foreldrene dine stoler lite på deg? Det er viktig at du fortsetter å spørre dem hva som skal til for at de stoler mer på deg slik at du får vært sammen med vennene dine. Er det noen av foreldrene til vennene dine som kan hjelpe deg trygge dine foreldre? Kanskje det er noen andre som kan hjelpe deg?

Håper dette ordner seg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie