Hopp til hovedinnholdet

Broren minn har ikke sympati eller respekt for meg, og behandler meg som en mindreverdig person.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har det ikke så greit akkurat nå. Jeg har en store bror. Han er 4år eldre enn meg. Jeg vet at det er normalt at søsken erter hverandre, men jeg føler at han går over streken. Han har ikke sympati eller respekt for meg, og behandler meg som en mindreverdig person. Det er veldig vanskelig, jeg føler faktisk at jeg blir misbrukt. Jeg hater når han er hjemme sammtidig som meg, og jeg pleier å gå ut av huset med en gangs han kommer hjem. Jeg er helt livredd for han. Han har skadet meg før, og han har skreket og kjeftet på meg for moro skyld. Han er 18år og skal mest sannsynlig flytte ut snart, men jeg klarer virkelig ikke mer. Jeg føler meg ikke trygg i mitt eget hus. Jeg lurer på om det er noen måte jeg kan bli kvitt denne angsten på? Han er broren min. Han skal liksom beskytte meg, ikke skade meg. Jeg prøver virkelig hardt og ikke la det påvirke meg, men jeg føler meg helt ødelagt. men vi er jo familie, og jeg vil ikke knuse foreldrene mine. Jeg føler meg mobbet og misbrukt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du har en storebror som er 4 år eldre enn deg og som ikke viser sympati eller respekt for deg. Videre at du prøver å gå ut når han er hjemme. Du forteller at han har skadet deg før, og han har skreket og kjeftet på deg for moro skyld.

Du selv er 14 år og det er dine foreldres plikt å beskytte deg fra din storebror. Tror du at de ser og /eller skjønner hvordan han behandler deg? Dersom ikke de gjør noe, så er det slik at din bror kan straffes for det han gjør. Han har ikke lov til å mobbe deg eller skade deg.

Dersom ikke dine foreldre tar deg alvorlig kan du gå til helsesøster på skolen og fortelle hvordan du har det og hun kan gi deg videre råd. Dersom det er vanskelig for deg, kan du selv gå til barnevernet og fortelle hvordan du har det, og få hjelp der. Det er viktig at du sier fra til noen slik at du kan få den hjelpen du trenger.

Du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefon 116 111. Vi vil kunne lytte til deg og veilede deg videre. Det er gratis å ringe og du kan være anonym. Husk at det er mange som kan og vil hjelpe deg!

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie