Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye kan utleier øke husleien egentlig?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg bor på Økern og spørsmålet mitt er om leie priser. Familien min (består av en alene mor og en søster)har siden 2003 leid en 2-roms leilighet på 84Kvm. Da var leien på 8000Kr, den har bare steget siden. I 2013 signerte vi en avtale på 12000Kr. Den har vart helt til nå. 1. Oktober 2015 (før var det Sinsen eiendom.) Nå har vi fått nye utleiere de heter Fredensborg AS. Og vil at vi skal signere en avtale som øker leie prisen fra 12000Kr til 14000Kr. Nå i 2015. Etter det jeg har lest så er det mulig for utleier og øke leie pris i forhold til konsum pris indeks eller for leietaker å kreve senking av pris i forhold til konsum prisindeks . Også kan kreve man tilpassning til gjeng leie . Jeg mener denne økningen er for mye og lurer på hva jeg kan gjøre. Fordi ifølge "Utleiemegleren.No" ligger snitt prisen for 2-roms legligheter på 11574 Kr. De vil øke leien til 14000 Kr nærmere snitt prisen til 3-roms som er 14415 Kr. Jeg mener denne prisen er urimelig høy. Hva kan jeg gjøre? Gutt17

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i at man bare kan regulere leieprisen med konsumprisindeksen eller regulere til gjengs leie. Regulering etter konsumprisindeksen kan man gjøre en gang i året og du kan regne ut økningen på www.ssb.no/kpi, hvor du vil finne en kalkulator på høyre side. Regulering til gjengs leie kan bare skje hvert tredje år. Dersom det er slik at dere inngikk en ny kontrakt i 2013, er det ikke anledning til å regulere prisen til gjengs leie før i 2016, med mindre kontrakten deres løper ut nå og dere må inngå en ny. Ved inngåelse av ny kontrakt kan man avtale en hvilken som helst pris, uavhengig av tidligere justeringer.

Vi klarer ikke helt å lese ut av henvendelsen om dere nå skal inngå en ny kontrakt. Dere er ikke forpliktet til å inngå en ny kontrakt dersom utleier selger leiligheten; den nye eieren trår automatisk inn i kontrakten og får de samme rettigheter og plikter som den tidligere eieren. Dersom kontrakten deres er tidsbestemt og løper ut, må det derimot signeres ny kontrakt med ny utleier. Så skal det sies at det som hovedregel ikke er adgang til å inngå en kontrakt for kortere tid enn tre år, med unntak for de tilfeller hvor utleier bor i samme bolig, skal bruke boligen selv eller det er annen saklig grunn for en kortere tidsavgrensning enn tre år. Det er også noen få andre unntak og det skal i så tilfelle opplyses om disse i kontrakten deres.

Når det gjelder selve reguleringen til gjengs leie, har du rett i at man må ta utgangspunktet i statistikken for den type bolig dere leier og leieprisnivået i området som leiligheten ligger i. Utgangspunktet her blir en 2-roms leilighet på Økern og den statistiske prisen for disse. SSB har satt opp gjennomsnittsstørrelse for boliger som det tas utgangspunkt i, hvor 2-roms gjennomsnittlig er 55 kvm og 3-roms gjennomsnittlig er 70 kvm. I deres tilfelle må det altså gjøres et påslag for det faktum at det er snakk om en stor 2-roms leilighet. I tillegg må man se på leilighetens standard, avstand til offentlig kommunikasjon, butikker, skoler osv. Det må også gjøres fradrag for eventuell verdiøkning som dere har tilført leiligheten. Blir man ikke enige om gjengs leienivå for leiligheten, må spørsmålet avgjøres av Husleietvistutvalget i Oslo og Akershus.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om leiekontrakten din

Nøkler i døra (colourbox.com)

Kan du skrive leiekontrakt når du er under 18 år? Kan utleier øke husleien når som helst? Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene om å leie bolig.

Les mer

Depositum eller leiegaranti?

Jente på flyttefot (colourbox.com)

Det kan være dyrt å flytte inn i egen bolig for første gang. Noen utleiere tilbyr leietakere å tegne såkalt leiegaranti framfor å betale depositum. Er det lurt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker