Hopp til hovedinnholdet

jeg vil flytte hjemme fra, vekk fra mamma og pappa, jeg er kjempe lei av dem, og orker bare dem ikke lengere.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et problem som jeg ikke vet om kan løses. Det som er greia er at jeg vil flytte hjemme fra, vekk fra mamma og pappa, jeg er kjempe lei av dem, og orker bare dem ikke lengere. Jeg vil enten på fosterhjem for en god stund eller flytte for meg selv, jeg vil ha noen foreldre som kan takle at jeg er veldig sinna for tiden, smeller mye i dørene og skriker mye,NEG vil ha noen som kan ta det litt chill og ikke bli sint for at jeg smeller i dørene, jeg vil at de kan ta det chill, og jeg vil at isteden for at de blir sinte så kan de komme til meg etter en stund når jeg har roet meg ned å spørre om hva som er galt eller trøste meg... Jeg bare orker ikke å bo hjemme lengere, i tillegg så har jeg ADD og mamma og pappa takler ikke at jeg er sinna og lei meg, tillegg så er det veldig mye følger inne i meg som gjør at jeg plutselig begynner å gråte i timen eller noe, jeg orker bare ikke dette mere..... Kan dere hjelpe meg? Hilsen jente 13

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du ikke vet om vi kan hjelpe, men du skriver at du ønsker å flytte bort fra mamma og pappa. Du ønsker deg noen voksne som tåler at du er sinna, smeller med dører og skriker. Du ønsker at de voksne skal komme bort til deg når du har roet deg og spørre hvordan du har det og gi deg omsorg.

Jeg tenker at dette kan sikkert foreldrene dine klare hvis dere bare får hjelp til å sette dere ned og snakke sammen og lage noen «kjøreregler» for hvordan dere skal ha det hjemme. Det kan kanskje sosiallærer eller helsesøster hjelpe dere med? Alle voksne har også vært ungdom, og mange har kjent på «trollene» i magen som av og til bare eksploderer og vil ut! Vi er mange som selv har smelt med dører, grått og skreket (og ikke alltid har visst helt hvorfor reaksjonene kommer på den måten!), og vi er mange som har tenkt at bare vi kunne få noen andre voksne rundt oss, så vil alt ordne seg. Det er ikke alltid sånn, det sier ungdom jeg har snakket med, og som faktisk har flyttet hjem til noen andre.

De har savnet det som var kjent, og har syntes at de nye voksne var dumme som ikke skjønte. Kanskje du kan vise foreldrene dine det du har skrevet til oss? Kanskje skjønner de bedre enn du aner hva du går gjennom og blir fortvilte fordi de ikke helt vet hvordan de kan hjelpe deg? Jeg synes du har en god løsning skissert her - kan de tåle at du er litt sint, litt høylytt og at du smeller litt med dørene? (Kanskje ikke slik at du ødelegger noe, men det kan føles godt å smelle en dør av og til.)

Både barn/ungdom og foreldre må tåle å gi hverandre rom noen ganger, slik at en kan få puste litt, roe seg ned - og så prate sammen etterpå. Kan du prøve det jeg har foreslått?

Ellers kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111, vi kan også mye om konflikter mellom barn og foreldre, og kan prøve å gi noen konkrete råd i situasjonen.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie