Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for om min venninne får i seg alle de næringsstoffene hun trenger etter at hun er blitt veganer. Hun er blitt veldig tynn og mangler overskudd til å trene. Hva kan jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ganske bekymret for ei veninne. Hu har blitt veganer, og er VELDIG opptatt av å spise sundt. Jeg tror heller ikke hu kan nok om å være veganer til å få i seg alle næringsstoffene hu trenger. Hu spiser ikke godteri eller kaker, drikker ikke brus eller saft. Og nå spiser hu så å si ikke engang frukt fordi det er så mye sukker i det. Hu er også veldig opptatt av å ikke bruke mye olje i maten fordi hu ikke vil ha i seg fett. Før trente hu ganske mye, men nå gjør hu ikke det lenger, og jeg har hørt at hun har sagt til en felles venninne av oss at det er fordi hu ikke har overskudd til det. Hu har også blitt veldig tynn, og venner av meg som ikke kjenner henne har også sagt at de synes at hu ser veldig tynn og skrøpelig ut nå. Jeg føler at jeg må gjøre noe, men vet ikke helt hvordan. hu har veldig dårlig selvtillit, og tar hver minste ting personlig, spessielt når det gjelder mat. hu blir kjempesint og lei seg bare noen spør "hva er det?" så jeg ikke snakke direkte med hu.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 16 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du er bekymret for din venninne som er blitt tynn og mangler overskudd etter at hun er blitt veganer. Hun blir også fryktelig sint hvis du tar dette opp som tema med henne. Det er bra at du bryr deg. Fortsett med det, men hva kan du gjøre?

Hvis dette har utviklet seg til en spiseforstyrrelse så er det viktig at hun får hjelp av voksne. Det du kan gjøre er å si i fra til en voksen som bryr seg. Du selv kan ikke gjøre noe mer i forhold til en eventuell spiseforstyrrelse. Du skal også fortsette å være en god venn. Har hun en spiseforstyrrelse har hun også en vanskelig hverdag som følge av dette. Det er derfor viktig at venner er venner uansett, venner skal ikke være terapeuter. Vennskapet deres bør videre ha fokus på det vanlige venner gjør sammen som å prate, le og å finne på hyggelige ting.

Du kan snakke med helsesøster på skolen, du kan snakke med hennes foreldre eller en lærer/rådgiver på skolen. Det er helt riktig at du bryr deg, men gi ansvaret til en som kan og skal gjøre noe med dette. Du kan godt være anonym når du snakker med helsesøster.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Er du god å snakke med?

Snakker sammen i kantina på skolen (colourbox.com)

Alle trenger en som er god å snakke med en gang iblant. Her får du ti gode samtaletips for å bli en som det er lett å snakke med når livet er vanskelig.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Det du trenger å vite om vegetar- og veganmat

Tallerken med vegetarmat (colourbox.com)

Det er mange som ønsker å ha et vegetarisk eller vegansk kosthold, enten fordi det kan gi fordeler for kropp og helse, eller fordi de ikke ønsker å spise mat som kommer fra dyr.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett