Hopp til hovedinnholdet

Jente 14 år sliter med at foreldrene har skilt seg. Foreldrene krangler fortsatt, begge har nye kjærester og hun føler seg som en "outsider" begge steder. Hun vil egentlig bo bare ett sted, kanskje det beste er å bo i et fosterhjem?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt veldig med at mamma og pappa skilte seg for litt under ett år siden. De kranglet veldig mye før og ble egentlig litt letta når de skilte seg, så jeg tror egentlig at det er mest fordi det blir mye stress og fram og tilbake. Pluss at mamma og pappa krangler mye ennå og broren min og mamma snakker ikke sammen og sånt. Føler jeg er den eneste som har noe fra den "gamle og egentlige" familien. Både mamma og pappa har kjæreste og de fikk det rett etter de slo opp begge to. Liksom 1 måned etter eller noe. Mammas kjæreste flyttet også inn i huset vårt før jeg hadde møtt han omtrent. Har da også fått ste- søsken, men føler jeg blir en "outsider" siden mamma bryr seg mere om hennes "nye" familie og det samme med pappa og broren min. Føler jeg bare er i veien og blir slengt fram og tilbake mellom mamma og pappa. Greier ikke forklare det helt, men har tenkt på det lenge og vil ikke bo med begge vil bare bo et fast sted! kort sakt, vil flytte i fosterhjem, hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres fryktelig vanskelig ut. Du er en av mange ungdommer som skriver hit og er fortvilet over hvordan livet har blitt etter at foreldrene dine skilte seg. I min daglige jobb på familievernkontoret treffer jeg andre ungdommer som har det på samme måte.

Det er ikke riktig at du skal ha det sånn, og helt nødvendig at du og familien din får hjelp til å løse dette. Det er flere ting du kan gjøre. Hvis mulig er det beste at du sier fra til både mammaen og pappaen din om hvordan du har det. Du kan vise dem det du har skrevet hit og svaret mitt, eller du kan skrive et brev til dem. Hvis dette virker umulig for deg, så må du snakke med noen andre. Det kan være helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller en lærer / sosiallærer. Foreldrene dine kan bestille time på familievernkontoret for å snakke om situasjonen med en nøytral part og finne fram til en bedre løsning for deg. Du kan være med på dette eller få egne timer på familievernkontoret. Sammen med terapeuten din blir dere så enige om hva som skal bli sagt til mamma og pappa. Her er det også mulig å få hjelp til å løse konflikten mellom mammaen din og broren din.

For å komme i fosterhjem så må barnevernet inn i saken. Det skal mye til for at dette er den beste løsningen. Likevel kan du kontakte barnevernet der du bor og diskutere dette med dem. Du kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge. Her kan du være anonym hvis du vil, og be om hjelp og råd. Mer om alarmtelefonen og problermer med skilte foreldre finner du i artiklene jeg har lagt ved til deg under.

Jeg ønsker deg lykke til og håper du skriver hit igjen hvis du ikke opplever å få det bedre.

Hilsen fra familieterapeuten.

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Skilsmissen - noen erfaringer

Skilsmisse

KJÆRE MAMMA OG PAPPA

Jeg vil bare fortelle at det er mye vanskeligere å oppleve en skilsmisse enn det dere tror.

Kanskje du kan skrive et brev eller e-post til foreldrene dine og fortelle hvordan du har det? Les andres erfaringer og del dine meninger under artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie