Hopp til hovedinnholdet

Jeg har CP men i veldig liten grad. Medelevene på skolen vet ikke at jeg har denne diagnosen. Jevnlig hører jeg de slenger negative bemerkninger om CP. Jeg er redd for å bli utestengt hvis de finner ut at jeg har det.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 16 år gammel jente som har Cerebral parese (i VELDIG LITEN GRAD) siden jeg har blitt operert. Jeg har redusert balanse og går annerledes. Jeg begynte på VGS nå i høst på teknikk og industriell produksjon. Jeg trives veldig godt og mestrer nok alle fagene bedre enn de fleste. De på skolen vet om sykdommen og alt. Jeg snakket med helsepersonell og lærer på skolen og vi ble enige om å ikke si hvilken sykdom jeg har, til de i klassen fordi vi tenkte de ikke hadde noe med det. Dessverre, uten at de bevisst gjør det for å såre meg så hører jeg hver dag, masse negativt om cp. F.eks "De med cp skulle vært slakta" "De med cp har ingen rett til å leve, de går bare på nav uansett" og i går fikk jeg høre at en person var redd for å skade seg i hobbyen sin fordi han var redd for å få cp å sikle resten av livet sitt. Selv om det ikke er ment for å mobbe meg så er jeg redd for å bli utestengt hvis de vet at jeg har det. Det skjærer skikkelig i hjertet. er dette virkelig sant?:(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du skriver at du har diagnosen CP. Du har kommet frem til sammen med voksne at det er lurt å holde denne diagnosen for deg selv. Jevnlig hører du negativt snakk om denne diagnosen blant elevene du går på skole med. Dette er naturlig sårende, og forståelig fører til engstelse om de får vite at du har dette.

Mine anbefalinger er også å holde sykdommer, tilstander og lidelser for seg selv som en privat sak. Vi har alle våre ting og velger selv hvem vi deler det med. Det er naturlig kanskje å dele slikt med familie, nære venner og kjæreste. Hver må få velge dette selv. Det er uansett å anbefale å dele private ting med personer som du stoler på.

Uheldigvis så fleiper mange mennesker ofte med sykdommer, tilstander, syndromer etc. Mulig mennesker gjør dette da det er en del av livet som er ukjent. Det ukjente blir spennende å spøke med. De færreste ville ha fleipet med CP hvis du hadde vært der, hvis de viste om at du hadde det. Når man vet om at en person har en diagnose utløser det oftest en slags omsorgsfølelse og behov for å hjelp og å gi støtte hvis det er behov for det.

I en aldre av 16 år så er det ikke lett å få ungdommer til å unngå å spøke med slikt. Det er mulig at en lærer kan ta dette tema opp helt generelt i klassen, kanskje verdt et forsøk.

Uansett tenker jeg at du trenger å lære noen strategier for å heve deg over dette. Du skal vite og tenke selv at alle mennesker er like mye verdt uansett kjønn, hudfarge, seksuell legning, økonomi og helsevanske. Tenk positivt om deg selv. Vær stolt av deg selv. Det å dele dine tanker og redsel vil kunne bidra til at du får det bedre. Jeg anbefaler deg å dele dette med helsesøster på skolen, foreldrene dine eller en lærer du stoler på. Det sies at å dele din redsel vil føre til at du blir halvparten så redd. Det hjelper!

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Novelle: "Annerledes"

Hva hører du på?

Annerledes, det var noe mor fortalte var positivt. Det var det som hjalp meg opp igjennom barneskolen. Hun lærte meg at det var mange måte og skille seg ut på. Interesser, personlighet, utseende, talent og svakheter. Listen kunne dekke en hel vegg. Det var ingenting galt med de som var annerledes, hadde hun sagt. Det trenger heller ikke å være en negativ ting.

Novella er skrevet av Sarah

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser