Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg ikke har noen bestevenn. Jeg føler også at jeg er annerledes da jeg er større en de andre jentene. Gutta ignorerer meg. Får ikke til å snakke med mamma. Hva kan jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13, jeg har lenge følt at jeg egentlig ikke har noen venner og sånt, alle andre rundt meg har liksom en bestevenn eller en de er veldig glad i mens jeg har liksom ingen. Jeg er også ganske lei meg fordi at ingen av guttene liker meg heller for når jeg er sammen med noen av jentene så kommer guttene bort og ignorerer meg helt, jeg er ikke pen og jeg er ganske stor også. På klasse bilder så ser man alltid at jeg er et hode høyere enn alle andre og at jeg er mye kraftigere og da føler jeg meg veldig utenfor. Jeg tror jeg har hatt en bestevenn men for ikke så lenge siden fant jeg ut at vi ikke har noe til felles unntatt at vi går i samme klasse. Det er en jente jeg har lyst til å bli bedre venn med men hun har en annen venn fra før av som gjør liksom alt sammen og når de to er sammen så er de ganske utestengene. Jeg har også lyst til å prate med mamma om alt men det blir bare rart fordi vi er ikke sånn med hverandre. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du forteller at du føler du ikke har noen bestevenn. Du hadde en men så mener du dere ikke hadde noe til felles. Dere går i samme klasse. Det er en annen jente som du synes virker hyggelig og som du godt kunne tenke deg å bli bedre kjent med. Denne jenta har en venn fra før og de to kan være ganske ekskluderende mot deg. Guttene føler du ignorerer deg. Du kjenner trolig nå på en ensomhetsfølelse og det kan være vondt.

I tillegg til utfordringer med venner føler du deg annerledes. Du beskriver deg som større en de andre i klassen. Det er sårt å føle seg annerledes i ungdomstiden.

Å snakke med noen om dette synes jeg er en god idé. Det virker som du har forsøkt å snakke med moren din om dette, men har ikke fått det helt til. Jeg legger ved en artikkel om å snakke med foreldre om vanskelige ting. Det finnes andre måter også å snakke sammen på. Helsesøster skal ha mulighet for å snakke med deg alene og/eller med moren din og deg sammen. Dette kan være en fin måte å snakke sammen på. Helsesøster har kunnskap og erfaring som dere ikke har.

Det å føle seg annerledes er helt typisk for ungdommer i puberteten. De fleste har et ønske om å ikke skilles seg ut. Da du er høyere en de andre i klassen inkludert guttene, skyldes dette mest sannsynlig at du er godt i gang med puberteten. Bare vent de andre kommer snart etter. Det er slik at guttene kommer senere i puberteten en jentene. Derfor er guttene en del lavere en flere av jentene i denne alderen.

I puberteten blir man på en måte kjent med seg selv på nytt. Det er vanlig å få nye venner i denne perioden. Ofte kan gamle venner droppes da man føler slik du føler at man ikke har noe til felles. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med den nye jenta som du synes virker hyggelig. Vær åpen og inkluderende. Du bør ha rom for å kunne bli kjent med hennes venninne også. Det er fult mulig å være tre venninner sammen.

Jeg legger ved noen artikler om vennskap og selvtillit. Disse vil gi deg en del informasjon som kan hjelpe deg videre.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse