Hopp til hovedinnholdet

Jeg er sjenert, ensom og kjeder meg. Jeg hater livet mitt. Hver dag sitter jeg på pc-en og ser på TV. Jeg blir lei meg når jeg hører hvor gøy de andre elevene i klassen har hatt det i helgene. Hva skal til for å få det bedre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg går første året på vgs og har det ikke så bra for tiden. Jeg kjeder meg veldig mye og har nesten ingen venner. Etter jeg kommer hjem fra skolen gjør jeg lekser, sitter på pc-en og ser på tv, og det gjør jeg helt til jeg går og legger meg. Jeg har ingen å være med og ingenting å finne på. Jeg er med vennene mine på skolen og har som oftest noen å sitte med. Men når dem planlegger å gjøre noe er det sjelden dem spør om jeg vil være med. Og når dem en gang spør, sier jeg av og til ja, men det blir liksom aldri noe av fordi jeg får ikke vite mer før det er over. Jeg har litt dårlig selvtillit og jeg greier ikke selv ta intiativ til å finne på noe heller. Og siden jeg er veldig sjenert, har jeg ingen andre venner enn dem jeg er med på skolen, og dem har jeg kjent siden første klasse. Jeg blir så lei hver gang jeg hører hvor gøy folka i klassen hadde det i helga, mens jeg satt inne og kjedet meg. Jeg hater livet mitt og vet ikke hva jeg skal gjøre for å få det bedre. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du forteller at du føler deg ensom. Du sitter sammen med de andre elevene på skolen, og du hører hva de planlegger å gjøre sammen i helgene. Ut fra det du skriver virker det som om du kunne ha vært med, bare at du ikke får med deg den siste informasjonen om hvor og når treffet skal skje. Du sier du er sjenert og at du ikke tør ta initiativ selv. Du ønsker å få vite hvordan du kan få det bedre.

Det finnes mange ungdommer som har det slik du har det. Dere vet bare ikke om hverandre. Det er helt typisk å tenke at det er bare meg som sitter hjemme og ikke har noe å gjøre. Alle andre finner på morsomme og hyggelige ting. Du skal vite at de fleste kjeder seg og er alene, men finner på hyggelige ting innimellom. Det er jo flaut å fortelle at man føler seg ensom. De fleste ungdommer kjenner på ensomhetsfølelsen jevnlig. Bare noen ytterst få er sosiale hele tiden.

Det kan virke som du meget sjeldent er med på noe sosialt. Det forstår jeg føles trist. Siden du ber om hjelp kan det virke som du har lagd deg en grense, at du nå ikke lenger vil ha det slik. Det er bra du ber om hjelp til å få det bedre. Man må være motivert for å forandre på situasjonen sin. Det virker som du nå er motivert.

Det er en del ting du kan gjøre selv. Noe er lett og annet kan være vanskelig for deg å få til. Det gjelder å våge. Du må finne ut hva du liker å gjøre, hva er dine interesser. Du kan gjøre mye i fritiden som er hyggelig og som gjør deg glad og positiv. Når du gjør trivelige ting i fritiden og får humøret opp vil det kunne bidra positivt når du møter dine medelever. Du vil være tryggere og føle at du har noe å snakke om.

Interesser kan være for eksempel å lage mat, strikke, sy, lese bøker, se en bestemt serie på TV og/eller å finne en musikkstil. Det er spesielt fint hvis du interesserer deg for noe utenfor huset. Kan du begynne på et treningsstudio, dansestudio, kor eller er du interessert i miljøvern (Natur og ungdom), politikk (politisk ungdomsparti). Har du en sykdom eller tilstand er det ofte mulighet til å melde seg inn i en forening der en del sosiale aktiviteter skjer (for eksempel Dysleksi foreningen). Finn på noe med dem du er trygg på. Dette kan være foreldre, søsken, kusiner/fettere, besteforeldre. Hvis du ikke kommer på noe gøy å gjøre la de komme med forslagene. Når du opplever noe som er hyggelig for eksempel kino, cafe eller joggetur kan du foreslå dette for medelevene i klassen. Når du finner ut hva du er interessert i er det lettere å få venner. Da har du større mulighet for å få venner med samme interesse, dere har da noe til felles og noe å snakke om.

Et viktig råd er å bli venner med dine medelever på sosiale medier. Avtalene foregår ofte her. Du må våge å spørre etter dette. Hvis du skal ta initiativ til å treffes bør du henvende deg til de elvene du er tryggest på, en eller to. Hvis du sender en melding til alle vil du risikere at ingen svarer, siden de ikke føler at dette var spesielt til dem. Det blir da fryktelig  trist å ikke få svar, noe som kan forsterke din sjenerthet.

Helsesøster på skolen kjenner godt til denne vansken hos flere av elevene på din skole. Ta kontakt med helsesøster. Det er lettere å få konkret hjelp når du har noen å snakke med. Jeg legger ved noen artikler som kan gi deg tips og råd til dine utfordringer. Hvor mer du finner på og hvor oftere du snakker med folk hvor mindre sjenert vil du bli. Øvelse gjør mester!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Det "perfekte liv" på sosiale medier

Tre ungdommer på snowboard (colourbox.com)

Livet på sosiale medier speiler ikke alltid virkeligheten. På nettet kan man være hvem man vil, og velge hva man vil at andre skal se. Hvem er du på nettet?

Av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap