Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine er sinte fordi jeg valgte å studere i Oslo. Hva skal jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg studerer på UIO/ oslo universitetet, men jeg har et problem. Foreldrene mine bor i London nå siden de flytta dit for lenge siden. De ønsker ikke at jeg skal studere her i Oslo, de ønsker at jeg skal studere på oxford. Det har alltid vært en drøm å studere i oslo. Jeg hadde aldri trodd det her, men foreldrene mine er sinte på meg fordi jeg valgte å studere her i oslo og flytte fra London istedenfor å studere på Oxford University. Jeg trenger noen råd for hva jeg skal gjøre eller si for å få dem til å slutte å være sinte på at jeg flytta fra dem. Takk! Hilsen fremtidig doktor❤️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss!

Du skriver at foreldrene dine har blitt sinte på deg fordi du har flyttet til Oslo for å studere. Det høres ikke noe godt ut for deg deg å måtte begynne studietida på denne måten!

Det kan være vanskelig for foreldre å venne seg til at barna deres blir eldre og skal ta egne valg. Det kan jo også virke som at de er lei seg for at de ikke får sett deg så mye og at istedetfor å si at de vil savne deg, reagerer de med å bli sinte.

Kanskje det er en person i familien din som det er litt lettere å snakke med, som kan hjelpe deg til å få foreldrene til å innse at det ikke hjelper å være sinte? Jeg vil iallefall råde deg til å si til dem at du blir trist av at dere ikke kan snakke sammen uten at det blir krangling heller enn å argumentere for UIO. Hvis du forteller dem hva du trenger fra dem som foreldre nå som du har blitt student (noen å ringe hjem for noen støttende ord, noen å komme hjem til i ferier for eksempel) så kanskje de greier å tilpasse seg bedre den nye situasjonen.

Hvis det ikke blir bedre har SIO en rådgivningstjeneste som det er mulig å kontakte.

Lykke til videre med foreldre og studier!

 

Hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie