Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa lar meg aldri gå ut og være sammen med venner, de er veldig strenge. Jeg har bare lyst til å være med vennene mine. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, mamma og pappa lar meg aldri gå ut eller å være med venner. Når jeg har prøvd å snakke om det, klikker pappa og kaller meg for en hore. jeg er bokstavlig talt hjemme 24\7 nesten. Og vennene mine spør meg hvorfor jeg alltid er hjemme, og da lyver jeg og sier at jeg aldri har tid. I tillegg sier foreldrene mine hvorfor jeg er på telefonen hele tiden, og da forklarer jeg: hvis dere hadde latt meg være sosial hadde jeg ikke vært på telefonen. Nå er jeg Lei av alt dette. Jeg har prøvd å snakke, men det er som å snakke til en vegg. Jeg vil jo ikke gå ut hele kvelden og drite i alt liksom. Jeg har bare lyst til å være med vennene mine. Foreldrene mine kommer fra utlandet og de er veldig strenge. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no! Det høres slitsomt og vanskelig ut for deg at du ikke får være med vennene dine. Alle foreldre har forskjellige regler selvsagt, men at du aldri får lov å være sammen med dem, det tenker jeg er for strengt. I hvert fall hvis det ikke er en spesiell grunn og du er en jente de kan stole på. Når man er 14 bør man kunne få bevege seg fritt rundt innenfor visse tidspunkt på dagen. Og at pappa kaller deg for hore, det er virkelig ikke ok. Sånn skal ikke foreldre snakke til barna sine.

Jeg syns det er fint å lese at du ønsker å ta grep og prøve å finne en løsning fremfor å lyve til dem eller å tråkke over grensene sånn at det bare blir verre. Og det er flott at du har forsøkt å prate med dem, selv om det ikke har nådd frem. Jeg tenker at du ikke skal gi opp å forsøke å prate, men at du må finne andre måter å gjøre det på. Først og fremst er det smart å snakke med dem på en måte som får frem hva du trenger og hva du ønsker, uten at du kjefter på dem eller sier at de gjør noe feil. Og det viktigste: hvorfor det er viktig for deg å få gå ut med venner. Prøv å spør tilbake og. Hvorfor de ikke lar deg gå ut, hva de er bekymra for? De tenker kanskje at det kan skje deg noe - at du møter noen andre ungdommer som de tenker ikke er bra for deg - eller at du kan bli påvirket av hva andre gjør? Det er vanskelig å si, dette kan du kanskje finne ut av hvis du spør dem. Hvis to uenige parter kan klare å ha en prat der de lytter til hva hverandre har å si uten å kjefte eller klandre, pleier det å gå bedre. Kanskje dere kan finne en middelvei der dere begge gir og tar. Hvis de lar deg få prøve å være ute med venner litt i starten og deretter merker at du holder avtaler og klarer deg fint, kanskje de lar deg være litt mer ute neste gang?

Hvis det ikke fungerer å snakke med dem på denne måten heller foreslår jeg at du kontakter f.eks familievernkontoret eller ungdomshelsestasjonen der du bor og ber om hjelp fra en tredje voksen til å snakke med foreldrene dine sammen med deg. På slike steder jobber det mange flinke mennesker som er vant til å håndtere slike konflikter og som kan hjelpe dere videre!

Jeg legger ved noen artikler som gir tips til hvordan man kan snakke med vanskelige foreldre, pluss en oversikt over hvilke hjelpetjenester du kan benytte deg av. Lykke til, håper det blir bedre for deg snart!

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie