Hopp til hovedinnholdet

Pappa og jeg krangler nesten hver dag

Jente 15 år
 

Spørsmål

pappaen min og jeg krangler nesten hver dag. tingen er at jeg vil feste med vennnene mine, å det er han ikke enig i. en annen ting er at han klikker om jeg ikke hjelper å en gang så dro han meg opp fra senga med ørene mine, så slengte han hodet mitt i veggen fordi at jeg ikke hjalp til hjemme. det var skikkelig vondt, å jeg hadde vondt lenge etter. en annen ting er at han ALDRI gir meg penger til noe. han kan gi meg 50kr til bussen, men det er akkuratt nok til to turer, så hvordan skal jeg klare å kjøpe ting? jeg må stjele.. de trur at de gir meg Masse penger, da de kan gi meg 150kr om jeg skal til byen en sjelden gang, men det de ikke vet er at 150kr forsvinner raskt. han vil også alltid at jeg skal bli med familien på byen åsånt, men jeg synest bare at dette er kjedeligt. han blir UTROLIG sur når jeg ikke vil bli med, ingen av vennene mine må bli med foreldrene sine overalt.. nå skal han ringe læreren min for å spør om det er normalt å oppføre seg som meg når man er 15 år. er det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til ung.no. Jeg syns ikke det høres ut som at du og pappa har et greit forhold. Du spør om det er normalt å oppføre seg som deg når du er 15 år. Jeg tenker at det du beskriver ikke handler om deg men om forholdet mellom deg og din pappa, og hvordan pappa oppfører seg mot deg. 

Først av alt vil jeg bare understreke at det er IKKE lov å bruke vold mot barn, slik du beskriver at din pappa har gjort mot deg. Det er ikke ok å dra deg etter ørene eller slenge hodet ditt i veggen. Dette må du melde fra om til noen. Uansett om man blir irritert på hverandre eller ikke er enig er det ikke lov å straffe med vold. Jeg anbefaler deg at du f.eks tar kontakt med ungdomshelsestasjonen der du bor, eller med barnevernet og forteller det du har skrevet til oss her. Der jobber det mange flinke mennesker som er vant til å hjelpe i slike situasjoner. De kan du stole på.

Da håper jeg at dere kan få hjelp til å prate sammen og til å finne ut hvordan dere kan få det bedre. Og at pappa kan få hjelp til å mestre sinnet sitt. Foreldre har lov til å bli sinte selvsagt. Og til å lage regler for barna sine. Men man kommer oftest best ut av det hvis disse reglene kan lages i et samarbeid og at man både gir og tar. Det hjelper sjelden å kjefte, klikke, eller true og bli sur. Jeg legger ved noen artikler som kan hjelpe deg til å finne ut hva du skal gjøre videre.

Husk at det er foreldres ansvar å søke hjelp for å gjøre noe med sinnet sitt. Du kan eventuelt vise pappaen din hjemmesiden littsint.no/ og dermed tipse han om at det finnes hjelp dersom han ønsker det. 

Lykke til, jeg håper du får det bedre snart!

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer

Foreldre som er sinte og voldelige

Jente holder seg for øra (colourbox.com)

Sinne og vold er alltid den som er sint og agressiv sitt ansvar. Det er aldri barnas ansvar at foreldre blir så sinte at de mister kontroll over seg selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie