Hopp til hovedinnholdet

Faren til venninnen min er veldig streng. Hva kan hun gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en venninne som er like gammel som meg, og hun har veldig strenge foreldre. Faren hennes er veldig streng, men ikke moren. Faren hennes er i Russland i 5 år, men han har sagt til onkelen til venninna mi at han skal passe på henne. Hun får for eksempel ikke lov til å bruke sminke, hun får ikke bruke mørk neglelakk for da ser hun "horete" ut, og hun må ha genseren hengendes over skrittet hennes. Hun får heller ikke være i sentrum etter kl. 8 på kvelden med venner, og hun får ikke gå på et shoppingsenter med venner uten voksne. Og vi bor i en liten landsby. Hva synes dere om dette? Jeg synes at faren hennes er altfor streng. Hva gjorde liksom ikke når han fikk henne?? Hun kan ikke gjemme seg for altid. Hun er 14 år. Ikke 8. Vet dere en måte hun kan få slutt på dette og at faren hennes kan være litt mindre streng mot henne? :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du forteller om eksempler på at faren til venninnen din er veldig streng, og så lurer du på hva vi synes om dette og om det er noe venninnen din kan gjøre for at faren skal være litt mindre streng. Så heldig venninnen din er som har en så god venn som deg, som bryr seg om at hun skal få det bedre!

Jeg synes det er vanskelig å gi en mening om reglene som venninnen din har, for det kan være så mange grunner til at foreskjellige familier har forskjellige regler, men jeg synes ihvertfall ikke at venninnen din skal trenge å forholde seg hva noen synes er "horete" eller ikke. Dette synes jeg er en negativ måte å snakke om jenter og damer.

Mitt forslag er at venninnen din prøver å sette seg ned med faren sin og snakke om de tingene som hun er uenig i. Kanskje hun kan begynne med å snakke med moren sin og så kan moren hennes hjelpe henne med med å snakke med faren. Det kan være litt vanskelig for voksne å venne seg til at barna deres har blitt eldre og kan ta mer ansvar selv. Familievernet kan også hjelpe foreldre og barn til å snakke sammen om ting de er uenige om.

Jeg legger ved noen artikler med mer informasjon. Lykke til!

Vennlig hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Vennskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om vennskap