Hopp til hovedinnholdet

Jeg har problemer med meg selv og familien. jeg krangler med de hele tiden.

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg har problemer med meg selv og familien. jeg krangler med de hele tiden, også senere blir jeg sur på meg selv for å ha oppført meg sånn som jeg gjorde. Jeg og søsknene mine krangler om alt, dere tenker sikkert at "ja, men det er normalt at søsken krangler i blandt", men vi krangler hverdag og om ting som er latterlige. jeg er lei av å leve sånn, jeg orker ikke mer. jeg har lyst til komme meg bort fra alt og alle. mamma beskylder meg for alle diskusjonene her hjemme, hun sier at det alltid er jeg som begynner, men det er ikke det. hun kjefter på meg uten grunn av og til. jeg føler meg hatet av hele familien, jeg aner ikke hva jeg skal gjøre mer. jeg tåler det ikke. det har vært slik siden jeg ble 10 år... men nå har jeg gitt opp, jeg kommer til å ta selvmord vis det fortsetter slik. jeg har prøvd og prate med de, men uansett hva så er det min feil... de forstår meg ikke. tips til hva jeg bør gjøre?? takk på forhånd:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er ikke uvanlig at man har mange konflikter med sine foreldre i tenåra. Det henger ofte sammen med både det at man ønsker andre ting for livet sitt og at hormoner får humøret til å svinge. 

Ut i fra det du skriver leser jeg at du er veldig glad i familien din. Har du prøvd å snakke med moren din om hvordan du har det? Det er ikke alltid lett. kanskje hun føler at du heller ikke liker henne. Kanskje dere trenger å minne hverandre på at dere er glade i hverandre.

Det er heller ikke uvanlig at unge ønsker å bare flytte fra alt. Dessverre løser dette sjelden problemene. Det å flytte for seg selv er mer komplisert enn man tror. Foreldre må også samtykke til at barna flytter hjemmefra før de er 18. Foreldre er økonomisk og juridisk ansvarlig for barna sine til de er myndige.

Det beste er å snakke sammen og klare opp i hva som er greit og ikke er greit i familien. Dersom dere synes det er vanskelig kan dere bestille time ved familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke sammen og løse konflikter på en bedre måte.

Dersom du ønsker hjelp for egen del kan du snakke med helsesøster, kontaktlærer eller rådgiver. Du kan også ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. Der har de lege, helsesøster, og ofte har de også en psykiatrisk sykepleier eller psykolog. Det er også mulig å ta kontakt med Røde kors' Kors på halsen 800 33 321 eller Mental helses hjelpetelefon 116 123.

Håper dette er til nytte for deg!

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie