Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å feie alt under matta, hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Min far ba meg flytte ut for litt over et år siden fordi jeg ikke passet inn hos hans nye familie, dvs kjæreste og hennes to barn. Jeg flyttet ut samme dag som han sa det. Etter det har vi møttes et par ganger men jeg har alltid blitt beskyldt for at han ikke har det fint ol... Jeg ble lei av all kjeftingen og alle beskyldningene så jeg takket nei til et par møter. Det gikk over 6måndter uten noe som helst kontakt, så fikk jeg en melding hvor han spurte om vi ikke kunne glemme alt som har vært og starte på nytt. Med andre ord, han vil feie alt under matta og late som ingenting. Det kan jeg ikke gjøre, jeg har slitt med depresjon, selvskading og selvmordstanker... Jeg var så emosjonelt ødelagt etter at han ba meg flytte at det er et mirakel jeg fortsatt er i live. På meldingen skrev jeg hvor mye jeg har slitt på grunn av han og at jeg klarte meg mye bedre uten han. Jeg skrev også at han har mistet retten til å kalle seg min far... Mitt spørsmål er: Er jeg en forferdelig datter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Jeg kan forstå at det du har opplevd har gått inn på deg, du har sikkert hatt mange tanker og følelser rundt det som har skjedd mellom faren din og deg. Det er tungt å oppleve en slik konflikt med noen man står nær. 

Jeg synes det er bra at du klarte å si fra til din far om hvordan du har hatt det og at du var ærlig om hvordan dette har påvirket deg. Hvis dere skal kunne etablere et godt forhold igjen, tror jeg det er lurt at en av dere tar skrittet og er ærlig om hvordan man har det. Jeg synes det var modig av deg å fortelle ham dette. Samtidig kan jeg forstå at du kanskje kjenner mange vonde følelser og tanker rundt dette. 

Det høres ut som han ønsker å ha kontakt med deg nå, og kanskje vil han nå lytte og forstå mer om hvordan du har hatt det og hva du forteller. Uansett er det du selv som kan bestemme og ta dette i ditt tempo. Jeg vil råde deg til å snakke med noen andre voksne rundt deg om hvordan du har det nå. Det hjelper å få delt og sortert litt i tankene, og kanskje kan de gi deg mer råd og støtte? 

Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til deg. Ta godt vare på deg selv og husk at du er en viktig og verdifull person. Lykke til!

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie