Hopp til hovedinnholdet

Vært tungt for meg å flytte med familien min.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg kan jo begynne med å fortelle litt om forhistorien min. Jeg, mamma, pappa og lillesøsteren min flyttet fra all familie og venner tidligere i sommer. Det var tung og jeg har slitt mye med depresjon etter dette. Mamma har alltid vært forbilde mitt, og den som alltid har stilt opp for meg. Vi har et utrolig bra forhold. Tidligere denne uken fortalte hun meg at hun er mye sliten, og at hun har gått ned 6 kilo denne måneden. Jeg er så bekymret for henne! Hun virker til å ha det helt fint, men det er ofte hun har 13 timer vakt på jobben, kommer hjem å går rett til sengs. Jeg gråter mye for meg selv, og vil helst ikke gå til helsesøster, selv om mamma sier at det er greit at jeg gjør det. Jeg har selv gått opp 6 kilo etter jeg flyttet hit, og jeg sliter med selvtilitt pga. det. BMI en min er normal. Hva skal jeg gjøre med mamma? er så bekymret... Jeg trener mye, men går fort opp i vekt, hva skal jeg gjøre? Er det grunn til å bekymre seg mye for mamma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 14!

 

Du forteller at du og familien din flyttet i sommer, bort fra familie og venner. Du beskriver at dette har vært tungt for deg, og at du har slitt med depresjoner i høst. Du forteller om mammaen din, som du er veldig glad i. Du beskriver at du er veldig bekymret for mor, som har fortalt deg at hun er sliten og at hun har gått mye ned i vekt på kort tid. Du forteller at du har gått opp i vekt.

 

Jeg tenker at du tar mye ansvar. Din mor er voksen, og har sikkert ikke ment å gjøre deg bekymret ? fortell henne at du blir bekymret, og kanskje du kan foreslå at dere to tar dere en helgetur eller en «jentekveld» sammen for å slappe av og gjøre noe koselig sammen. Din mor har din far, familie og venner som hun kan snakke med, og som hun kan be om hjelp av dersom hun trenger det. Det kan være vanskelig å flytte til et nytt sted, men vi håndterer det ofte ulikt ? også innen samme familie. Det handler mye om hvordan vi er som personer. Snakk om det, og be om hjelp hvis du trenger det. At du har gått opp i vekt siden du flyttet trenger ikke bety mer enn at du er i puberteten og at kroppen din endrer seg ? men om du er bekymret ville jeg ha snakket med mamma og/eller helsesøster om det. Spis sunt og ofte, og spar godteriet til lørdagen, så er mye gjort. Hvis du trener to-tre dager i uka i tillegg er det veldig bra ? og et fint sted å kunne treffe nye venner.

 

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111. Vi har åpent kvelder, netter og hele døgnet i helgene. Du kan være anonym når du snakker med oss.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie