Hopp til hovedinnholdet

Har foreldre tillatelse til å tvinge deg til å kutte kontakt med noen du er god venn med?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om foreldre har tillatelse til å tvinge deg til å kutte kontakt med noen du er god venn med?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Spørsmålet ditt er viktig og jeg skjønner godt at du vil vite noe om dette!

Ifølge barneloven er det slik at foreldrene dine har foreldreansvar for deg frem til du er 18 år. De har plikt til å gi deg omsorg og de har rett til å ta avgjørelser for deg i viktige spørsmål. Som å beskytte deg dersom du er utsatt for noe farlig.

Det første jeg lurer på da, er hvorfor du tenker at foreldrene dine tvinger deg til å kutte kontakt med vennen din? Er dette en person de mener at  utgjør en trussel for deg, er farlig for deg eller på en eller annen måte er skadelig for deg å være sammen med? Hvis de velger å ta et så drastisk skritt som å nekte deg kontakt med en venn er det i alle fall viktig at du forstår hvorfor! Tror du at du vet hva dette handler om?

Mitt forslag er at du forsøker å snakke ordentlig med foreldrene dine om dette. Finn et tidspunkt der dere har ro og tid, og hvor det i utgangspunktet er god stemning. Si til dem hva du tenker om at de nekter deg samvær med en venn. Hva som er viktig for deg, og hvorfor du ønsker å ha denne vennen. Argumenter godt for deg og spør dem om det er noe du kan si eller gjøre for at det skal bli lettere for dem å godta ønsket ditt. Trenger de å bli mer kjent med vennen din? Eller vet de noe om vennen som ikke du vet? Spør mer om det er noe de er bekymra for, siden de ikke lar deg være sammen med vennen din. Trolig har de masse tanker om dette: Hvis dere får snakket om det kan det gjøre det lettere for dere å forstå hverandre, selv om dere ikke nødvendigvis kommer til enighet. Jeg håper en prat kan løse situasjonen. Hvis ikke kan du søke hjelp på andre måter, slik at det kan bli lettere for deg og foreldrene dine å løse opp i dette. Sjekk tips i artiklene jeg har lagt ved under. Lykke til med praten!

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Hvilke plikter foreldrene dine har overfor deg og hvilke rettigheter du har overfor finner du i barneloven.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie