Hopp til hovedinnholdet

De lar meg ikke være med gutter fordi "de vet hva gutter er ute etter"

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16, om 2 måneder fyller jeg 17. Gutter har alltid vært et problem hjemme. Jeg får verken lov til å ha besøk, eller være på besøk hos gutter, og jeg fyller straks 17! De lar meg ikke være med gutter fordi "de vet hva gutter er ute etter". Jeg takler det ikke mer! Jeg vil kunne ha besøk av gutter og være på besøk hos gutter uten å måtte juge og si jeg er hos en venninne. Jeg kunne så inderlig ønske mamma og pappa forstod. Hva skal jeg gjøre? Har de rett i å nekte meg å ikke omgås med gutter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldrene dine har et ønske om å beskytte deg, og kanskje også sitt eget rykte.  Du er lei av å ikke kunne være sammen med gutter i det hele tatt.  Foreldre har jo rett til å bestemme reglene hjemme i stor grad frem til du blir 18, men å nekte deg å snakke med eller treffe gutter i hele tatt, har de ikke lov til.

Barneloven gir blant annet to viktige prinsipper: Når den unge er fylt 12 år, skal foreldrene legge stor vekt på hva han/hun mener. Videre skal foreldrene gi den unge stadig mer selvbestemmelsesrett med alderen og fram til han/hun fyller 18 år. Dette er lovens krav til foreldrene, men de gir ingen direkte svar i konkrete situasjoner. Bare for to områder gir barneloven direkte svar – valg av utdanning og medlemsskap i foreninger avgjør unge over 15 år selv. 

Du kan lese mer om rettigheter og om ulovlig styring fra foreldre i forhold til valg av partner i artiklene under.  

Du kan ta kontakt med noen som kan hjelpe deg om du opplever at foreldrene dine styrer dette på en måte som ikke er greit.  Du finner råd om hvem du kan kontakte i artikkel under.  Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen eller på Helsestasjon for ungdom der du bor eller med ditt lokale barnevern.  

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette har du lov til å kjøre når du er 16 år

To stykker er ute og kjører ATV (colourbox.com)

Kan du kjøre mopedbil eller ATV (tre- eller firehjuling) når du er 16 år? Og har du lov til å kjøre vanlig moped hvis du har traktorlappen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie