Hopp til hovedinnholdet

Jente på snart 18 år lurer på hvordan hun kan flytte hjemmefra. Hun trives ikke hjemme og opplever at mor og stefar ikke bryr seg om henne.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 17 år (18 om 2 uker) som har veldig lyst å flytte hjemmefra, men ikke vet helt hvordan. Jeg bor alene med moren og stefaren min, mens pappa bor på andre siden av landet. Jeg trives virkelig ikke godt i bosituasjonen min nå. Moren min bryr seg kun om den nye ektemannen sin, og kunne ikke brydd seg mindre om meg. Dersom jeg spør henne om hjelp til hva enn det skulle være, blir hun sinna fordi jeg "forstyrrer" henne fra ting som åpenbart betyr mer enn meg. De er sjeldent hjemme også, fordi de prioriterer å reise på ferier uten meg, og å gå ut å spise og drikke uten meg foran å være der for meg. Derfor er jeg helt alene sikkert 80% av en hvilken som helst måned. Jeg har fint lært meg å leve alene på alle mulige måter og er veldig klar til å komme meg bort da jeg rett og slett sterkt mistrives hjemme. Jeg har ikke nok penger til å kjøpe leilighet enda. Hvordan kan jeg få råd til å kjøpe en leilighet til rundt 2 millioner? Hvordan kan jeg få til å flytte hjemmefra?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Dette høres ikke greit ut. Du opplever at moren din bare bryr seg om sin nye mann og at du er mye alene. Kanskje tror moren din at det en sånn du vil ha det? Er det mulig for deg å snakke med moren din om disse tingene? Kanskje kan du vis henne det du har skrevet her og svaret mitt? Dette handler jo om hva slags forhold du og moren din skal ha til hverandre fremover enten du bor hjemme eller ikke. Aller trenger noen som står en nær og som bryr seg om en. Moren din burde jo være en slik person. Jeg håper dere kan få til en prat om dette der du får forklart hvordan du har det og at hun vil høre på deg.

Så til spørsmålet ditt. Ikke mange 17-åringer har to millioner å kjøpe leilighet for. For å kunne kjøpe din egen leilighet må du ha sikker jobb og ta opp lån. Du må også ha egenkapital, altså noen penger utenom lånet og gjerne noen som kan kausjonere, altså stille garanti for deg overfor banken. Du må være over 18 år for å ta opp lån.

Et mer realistisk alternativ er kanskje å leie en hybel? Du kan se hva som finnes der du vil bo for eksempel på finn.no. Mange ungdommer leier sammen for å spare kostnader. Samtidig kan det være hyggelig, og du blir mindre alene.

Hvis du er ferdig på videregående kan også vurdere muligheten for å gå ett år på folkehøyskole. De tar inn nye elever for neste skoleår i disse dager. Det finnes folkehøyskoler over hele landet med mange spennende linjer. Mange ungdommer opplever at dette er en trygg og fin måte å flytte hjemmefra på for første gang. Mange opplever å få venner for livet og beskriver året på folkehøyskole som fantastisk.

Jeg håper dette ordner seg for deg. Ta også en titt på artiklene under svaret.

Vennlig hilsen familieterapeuten. :)

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Innlegg: "Dyrt å flytte ut"

Jente med flytteeske (colourbox.com)

En helt vanlig dag våknet jeg med en følelse i magen som sa at det er på tide at jeg flytter hjemmefra. Hvorfor jeg fikk denne følelsen er jeg ikke helt sikker på.

Innlegget er skrevet av Lotta

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra