Hopp til hovedinnholdet

Faren min har vært en grusom far. Hva kan jeg gjøre for å ta fra han foreldreretten?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Pappa var utro mot mamma for flere år siden, og de skilte seg etter det. Han har hatt flere forhold etterpå, og han er en person som er voldelig både psykisk og fysisk. Meg og broren min er helt ødelagte etter hvordan han har vært mot oss før. Men i sommer fikk han seg ny dame, og flyttet ti timer bort fra oss - og leker perfekt familiefar til tre stebarn og ny kjæreste. Han bryr seg ikke om meg og broren min, og avskyr moren min. Han er (helt ærlig) en grusom far, og jeg vil ikke ha noe med han å gjøre. Han har gjort så mye vondt mot oss! Hva kan jeg gjøre for å ta fra han foreldreretten? Hvor kan jeg starte? Jeg vil ikke at denne syke mannen skal få ha rettigheter over meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17

Du skriver at faren din har vært voldelig og behandlet deg og broren din dårlig. Så vondt at du har opplevd dette i livet ditt! Jeg skjønner godt at du ikke ønsker at faren din skal ha noen myndighet over deg etter dette.

For at faren din skal miste "foreldreansvaret" over deg kan han skrive det fra seg frivillig ved å fylle ut skjema om endring av foreldreansvaret og sende det til folkeregisteret. Hvis ikke han går med på dette har moren din mulighet til å gå til retten for å få foreldreansvaret alene. Det kan ta mye tid og penger å føre en rettssak og det kan komme opp historier og anklager som gjør vondt for de som er involvert, slik at det kan hende at det er bedre for dere å vente til du blir 18.

Heldigvis står det i Barneloven at ungdom skal ha mer og mer selvbestemmelsesrett frem til de blir 18 og i praksis er det svært lite myndighet faren din har over deg nå som du er 17 år. Når du blir 18 har han ingen rettigheter ovenfor deg.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen familiepsykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie