Hopp til hovedinnholdet

jente 14, deprimert og ønsker å bli tatt på alvor

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har akkurat fylt 14, så da har jeg vært deprimert/nedfor/lei i 4 år. Jeg tør ikke å si noe til foreldrene mine, siden jeg vet de ikke kommer til å tro meg. Søsteren min på 18, er også deprimert. Men de tror henne pga legen. Ingen vet hva jeg tenker, og jeg gråter veldig ofte. Jeg klarer ikke sove særlig mye om natten, og jeg krangler ofte, mye og lenge med foreldrene mine. Jeg har ingen jeg stoler på som jeg kan snakke med, og hver gang jeg prøver å snakke med noen føler jeg at jeg blir avblåst/ ikke tatt på alvor. Jeg gidder så vidt gjøre noe lenger. Jeg lurer på om jeg kan få antidepressiva av fastlegen/en annen lege(helst), men jeg vet ikke hvordan jeg skal ta det opp, eller om jeg blir tatt alvorlig. Kan jeg dra innom uten at foreldrene mine finner det ut? Bør jeg vente til jeg blir 16, så jeg ikke trenger å si det til de hvis jeg eventuelt begynner med antidepressiver? Jeg føler alle tror jeg bare vil ha oppmerksomhet hvis jeg sier noe. Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tok kontakt med oss. Det er vondt å høre at du har slitt så lenge uten å ha følelsen av å bli tatt på alvor.

Du skriver at du har en søster som har det vanskelig, og jeg får inntrykk av at foreldrene dine vier henne en del oppmerksomhet. Det er ikke enkelt å ha behov for omsorg og støtte uten at de voksne skjønner det. Jeg regner med at du har forsøkt å snakke med litt ulike personer allerede, men jeg syns ikke du bør gi opp. Jeg tenker at det er viktig at du kommer til noen som forstår deg og gir deg den hjelpen du fortjener. 

Kan du forsøke å dra innom helsesøster på din skole? Da kan du snakke om de tingene som du sliter med nå, og hun har taushetsplikt. Dere kan diskutere hvordan du kan få videre hjelp, og hvor mye foreldrene dine må eller bør involveres. Det er lurt å ta opp slike spørsmål med det samme du begynnere der, da vet du hva du begir deg inn på og dere kan avklare samarbeidet helt fra starten. Et annet sted det kan være bra å søke hjelp er på helsestasjon for ungdom, der kan man også bare gå innom uten å ha bestilt time på forhånd. Du vil møte helsepersonell der som kan være til hjelp. Si i fra om at du er usikker på å la foreldrene dine vite for mye, så finner dere ut av det sammen. Når man er på din alder skal man ha en del å si i forhold til hvor mye foreldre vet, men samtidig har du rett i at det er når du er over 16 år at det blir enda strengere regler rundt taushetsplikten. Du kan lese litt mer om dette her

Du lurer på om du kan få antidepressiva. Dette må vurderes av lege, hvis du ikke velger å stille spørsmålet til helsesøster eller på helsestasjon for ungdom. Da kan de kanskje snakke med en lege for deg. Som regel anbefales ikke antidepressiva uten at man samtidig får behandling i form av samtaler.

Du kan ringe til alarmtelefonen på nummer 116 111, der kan du være anonym og det er gratis å ringe dit. Du kan få råd og hjelp til hvordan du kan gå videre. Ingen spørsmål er for små for å ta kontakt, så det er verdt et forsøk! Der skal du bli tatt på alvor.

Du skriver du er redd folk skal tenke at du bare er ute etter oppmerksomhet. Jeg tenker at oppmerksomhet er noe alle trenger og har rett på, enten man er barn eller voksen. Uten å få nok oppmerksomhet føler vi alle oss uviktige eller oversett. Det er ikke bra for selvfølelsen. Ikke vær redd for å kreve å bli sett, det skulle bare mangle at de voksne respekterer dine behov!

Lykke til! Håper du finner noen som er gode å prate med!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie