Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble betatt av en gutt som sjarmerte meg med komplimenter. Ved to anledninger har jeg vært hos han og følt meg presset til å gjøre mer en det jeg selv hadde lyst til seksuelt. I etterkant har han spredd rykter om meg og ignorerer meg. Bør jeg anmelde han til politiet? Blir det mer rykter da?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg hadde snakket med en gutt(17) over melding, hvor han fortalte meg alle fine tingene at han er glad i meg og diverse. Jeg møtte han en gang vor jeg var på besøk hos han, allerede da følte jeg meg presset til å gjøre mer enn det jeg hadde lyst til, selv om jeg sa stopp så klarte han å overtale meg... Neste gang inviterte han meg på overnatting, siden jeg hadde blitt veldig sjarmert av de fine ordene sa jeg selvfølgelig ja. Da følte jeg meg veldig presset da han sa ting som "kom igjen da, ikke vær party killer"... På grunn av det gjorde jeg ting som jeg ikke hadde spesielt lyst til... Dagene etterpå fikk jeg høre det igjen av forskjellige personer som ikke har noe med det å gjøre, men han ignorerte meg helt. Etter det ha jeg ikke snakket med han i det hele tatt, og heller nesten ikke fått ett eneste blikk fra han... Jeg føler at å gå til politiet vil gjøre ting værre med tanke på rykter og sånn... Så hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Slik du har det nå er svært forståelig vanskelig følelsesmessig. Det er viktig å kunne stole på at andre vil deg vel. Balansen med å beskytte deg selv og å stole på at andre vil deg vel er vanskelig. Slik du forteller var gutten ekstra hyggelig og oppmerksom i starten, noe som var smigrende. Allerede første treffet presset han deg, slik du opplevde det. Derfor er det vondt for deg nå å se tilbake på at du allikevel ble lurt til et besøk til. Det er helt umulig å vite hva andre tenker. Sannsynlig håpet du han var seriøs og at følelsene var gjensidige. Det er mye som har skjedd mellom dere som ikke kommer frem her. Det er en mulighet for at han var seriøs i utgangspunktet. Han er bare 17 år og selv trolig helt uerfaren i forhold til sex og kjæreste. Han kan også ha blitt usikker da du gav signaler på at du ikke ville. Han ble uansett avvisende og sårende. En slik oppførsel er ikke akseptabelt. Du sitter igjen med en følelse av å ha blitt utnyttet seksuelt. Din følelse er riktig for deg. Det er mange som opplever slike ungdomsvoldtekter. Disse blir oftest utført av noen man kjenner og at personen ikke har tatt signalene på et "Nei" og den andre parten har ikke gitt tydelige nok signaler. Slik du uttrykker det har denne gutten klart gått for langt når han overtalte deg. Å bruke ord som "party killer" i en slik situasjon viser manglende respekt for deg og dine ønsker.

Dessverre er det slik at faren for å bli lurt seksuelt er så absolutt til stede. For å unngå å komme i en slik situasjon, anbefales du til å lage dine egne regler som er absolutte. To gode regler kan for eksempel være: Ikke ha sex med en gutt før dere har vært kjærester i to måneder. Da kan du være sikker på at han er seriøs med deg. Hvis du begynner å kysse med en gutt på fest, ikke gå inn på eget rom med han (det er her de fleste voldtekter blir utført).

Etter å ha blitt krenket trenger man en oppreisning. Dette er viktig for å få tryggheten tilbake og å trives i nærmiljøet der denne gutten også er. Det er anbefalt at du sier i fra om hva som har skjedd. Du kan si i fra til politiet, helsesøster, psykolog eller dine foreldre. Ingen kan tvinge deg til å anmelde denne gutten hvis du ikke vil. I første omgang kan du si i fra slik at du får snakket om dette. Du kan også kontakte konfliktrådet (se artikkel). Her kan du få i gang en dialog slik at det blir slutt på ryktespredningen. Hvis denne gutten forstår at han kan bli anmeldt vil han også forstå mer alvoret i situasjonen. Det legges ved tre artikler der du kan se nærmere på hva du burde gjøre og helt konkret hvor du kan ringe for å snakke med noen. Ved å få hjelp av voksne så vil det med større sannsynlighet få slutt på ryktespredningen, en om du velger å ikke gjøre det.

Det kan være vanskelig å snakke om dette med egne foreldre. Du kan få hjelp til å fortelle dine foreldre om hva du har opplevd både av helsesøster og av politiet.

Lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt og seksuelle overgrep

Mann truer ei jente (colourbox.com)

Seksuelle overgrep kan være uønsket berøring, påtvunget seksuell aktivitet, smertefull seksuell aktivitet, voldtekt, sadistiske seksuelle handlinger, påtvunget seksuell aktivitet med andre, påtvunget seksuell aktivitet mens andre ser på. Et overgrep vil si at et menneske krenker et annet menneskes rettigheter. Overgrep kan hende alle uansett alder og kjønn.

Les mer

Voldtekt på fest

Soverom (colourbox.com)

Ungdomsvoldtekt kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, ofte på fest. Det har nesten alltid vært alkohol med i bildet, og det skjer med både gutter og jenter.

Husk at det ALLTID er feil når noen tvinger seg til seksuell kontakt og du ikke vil.

Les mer

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep