Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg overtale foreldrene mine til å få kjæledyr igjen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ei jente på 15 1/2 år og har hatt kanin heilt siden eg var ca 8år. Eg har alltid elska å eige eit kjæledyr og elsker dyr meir en nokke anna. Men den siste tida eg hadde kanin så var eg ikke flink nok med dei. Eg prioriterte andre ting. Og for eit par månder siden blei dei tatt av ein rev..... no vil ikke foreldrene mine la meg få kanine igjen... eg vil bevise at eg kan gjøre det. Kaninene bor ute på felles område. Eg er i jobb og kan betale vætrinær og mat sjølv dinna gangen og eg veit at eg har forbedra meg mentalt siden dei døde. Eg innser kor mykkje glede dei gidde meg og kor mykkje eg savna dei. Eg elska mamma og pappa, men eg trur ikke dei veit kor mykkje ditta betyr for meg. Eg vil bli vætrinær. Har alltid elska dyr og har dreve med riding og hundetrening og hundelufting i alle år. Men eg kan ikke ha vanlige kjæledyr som bur inne pga en bror som ikke tåler det og at eg reagera litt sjølv... eg veit at eg burde høre på foreldrene mine.... men kordan kan eg overtale dei?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du har et hjerte for dyr, så du har nok rett i at veterinær kan være et spennende yrke for deg i fremtiden. Det er også veldig fint å lese om interessene dine.

Her forteller du at du har hatt kjæledyr i mange år tidligere, men at reven tok kaninen (eller kaninene) du hadde nå sist. Du skriver også at du prioriterte andre ting på den tiden, og kanskje var et annet sted mentalt enn du er nå. Jeg syns det er veldig modent av deg å ta på deg ansvaret for det som skjedde slik du gjør. Det krever mot og selvinnsikt å lære av feil du har gjort, og det er slett ikke alle som klarer det. Det at det har fått deg til å innse hvor mye kaninene betød for deg, er også viktig å ta med seg videre.

Til syvende og sist er det foreldrene dine som bestemmer om dere skal ha kjæledyr mens du bor hjemme. Hvis jeg forstår deg riktig, får du ikke lov på grunn av det som skjedde med reven. Det kan hende at de vil føle seg helt sikre på at det samme ikke skal skje en gang til. Da tenker jeg at du bør vise, over tid, at du er klar for dette ansvaret igjen. Her skriver du at du kan betale for mat og veterinær selv. Hva med å vise at du klarer å sette til side det dette vil koste hver uke, så ser foreldrene dine at du har kontroll på økonomien? Eller lage en ukeplan der du skriver når på dagen du vil sette av tid til mating, kos og lek med dyrene, så du viser at du har et realistisk bilde på hvor mye tid du vil bruke på dem?

Det er også mulig at foreldrene dine har andre grunner enn det du vet om. Det kan for eksempel hende at de ikke syns det er en god idé å få dyr igjen, nå som du har blitt eldre og livet ser litt annerledes ut enn da du var barn. Kanskje de ser for seg at du kommer til å ha mindre tid til dem enn du selv tror? Det betyr ikke at de syns du er uansvarlig, eller at de ikke forstår hvor glad du er i dyr.

Det virker for meg som om du bør ta en prat med foreldrene dine om hva som er grunnen til at du ikke får ha kanin nå. Kanskje du også kan spørre om hva som skal til for at du kan få det igjen. Hvis de fremdeles sier nei, kan du vurdere å tenke mer langsiktig. Kanskje du kan skaffe deg kaniner igjen etter at du har flyttet hjemmefra, for eksempel?

Håper du og foreldrene dine blir enige om hva som er den beste løsningen akkurat nå.

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-20)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie