Hopp til hovedinnholdet

Jeg har prøvd Ritalin, bruker hasj et par ganger i måneden, nasker alkohol og er nå redd for at dette vil øke i omfang. Kan jeg få flytte på institusjon for å få hjelp for rusproblemene? Mor tar ikke hensyn til at jeg er psykisk syk.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Kan jeg få flytte til institusjon for hjelp av rusproblemer (har kun prøvd ritalin og bruker kun hasj et par ganger i mnd - men er redd jeg vil ty til andre rusmidler om jeg ikke slutter), alkoholproblemer, sinneproblemer og mild kriminalitet (nasking av alkohol)? Er veldig lett å få tilgang til ting når jeg bor hjemme, i tillegg til at jeg ikke synes min mor tar hensyn til at jeg er psykisk syk. Er klar over at jeg mest sannsynligvis bare høres ut som en syteunge som er lei av familien, og ønsker gjerne å bli tatt på alvor. Vet at å flytte ut kanskje ikke er den rette løsningen, men jeg tror det kan kunne hjelpe, selv om det kun er midlertidig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 16 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Det er flott at du ønsker å ta tak i dine utfordringer. Det kan virke som du har flere utfordringer i livet ditt. Du er ikke fornøyd med omsorgen din mor gir deg. Du har et rus problem. Du har også redusert psykisk helse. Dette er sammensatt og du trenger absolutt hjelp til å få det bedre.

I en alder av 16 år blir man redd når man opplever hvor lett det er å få tak i rusmidler. Du har trolig kjennskap til hvordan livet kan bli siden du mest sannsynlig har hørt om narkomane og deres lidelser i hverdagen. Det kan være lurt å tenke grundig gjennom hvorfor du har det slik som du har det. Hva tror du er hovedgrunnen for dine utfordringer i dag?

Det finnes mange gode hjelpetilbud for akkurat deg. Det viktigste er å finne ut hva du trenger av hjelp. Du skal ha den rette hjelpen. Vårt forslag er at du kontakter selv barnevernet. Ønsker du støtte i samtalen med barnevernet kan du også inkludere helsesøster på den skolen du tilhører. Helsesøster kan være med i samtalen med barnevernet. Barnevernet vil finne ut hva som er den beste hjelpen for deg og gi deg denne.

Det kan være aktuelt at du flytter hjemme fra. Barnevernet vil hjelpe deg til å ta den riktige beslutningen. De vil også finne rett sted å bo slik at du får den hjelpen du trenger. Parallelt med hjelpen barnevernet vil gi deg er det godt for deg å få hjelp av BUP for din psykiske helse. Kontakt fastlegen slik at du kan bli henvist til BUP.

Du er nå 16 år og helsemyndig. Hvis du oppsøker helsehjelp eller barnevernet har du bestemmelsesrett over hva din omsorgsperson skal få vite. Siden du ikke er 18 år vil din mor få vite hvis det er fare for alvorlig skade eller liv.

Lykke til med å søke hjelp.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Slutte med hasj/mariuana?

Hasj (colourbox.com)

Ønsker du å slutte med hasj/marihuana? Her får du gode råd. Det er mange som kan hjelpe deg og det ER mulig å slutte!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern