Hopp til hovedinnholdet

Har eg lov å flytte bort hvis mamma og pappa skulle finne ut at dei vill skillast? Eg orker ikkje bo me begge anna kvar uke.

 

Spørsmål
Foreldrene mine krangler en del, kvar gang eg spør om d går bra svarer dei kunn att dei er uenige. dette har pågått i nesten ett år og ei gårtil samtaler ganske ofte, men eg føler at det ikkje går så bra med dei. for caet halvt år sidan vart dei separerte åog mor flytta ut. da var eg anna kvar uke me mor og far, dette vart ganske vanskli følte eg så eg sa fra til dei.. like etterpå flytta dei sammen å sa at dei ville "prøve" å få d til å fungere. men etter ett halvår med masse krangling og slikt startar både eg og kjæresten min å bli urolige. brødrene mine har ikkje merket så mye siden dei er sjelden heime, men spørsmåle mitt til dette er da om eg har lov å flytte bort vist mamma og pappa skulle finne ut at dei vill skillast, for eg orker ikkje bo me begge anna kvar uke ijenn:S og har eg og kjæresetn min da lov å flytte sammen? han er da 2 år eldre en meg å vi har vert sammen i 1 år nesten. håper på svar kjapt. utruli bra sije foresten:)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Utgangspunktet i Barneloven er at foreldre, i kraft av foreldreansvaret, har både rett og plikt til å ta avgjørelser i personlige forhold for deg frem til du fyller 18 år. Det vil si at de i utgangspunktet har rett til å nekte deg å flytte sammen med kjæresten din før du er 18 år, hvis de mener det ikke er bra for deg. Men du har rett til å bli hørt, og det skal legges stor vekt på din mening.

Vi anbefaler deg å prate med foreldrene dine om at du ikke ønsker å skifte bosted hver andre uke, og prøve å komme frem til en løsning.

Lykke til!

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettigheter
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettigheter


Quiz: Hva vet du om stipend og støtte?

Hva er et legat?