Hopp til hovedinnholdet

Jeg og mamma skal bo i England i ett år. Jeg har veldig lyst til å dra, men er  redd for hva pappa og de andre her hjemme vil si. Har dere noen råd?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg og mamma skal flytte til England. Vi skal bo der ett år, så da går jeg glipp av 9.klasse her i Norge. Jeg har ikke så mange cenner og har veldig lyst til å flytte! Men jeg er redd for hvordan ungdommen i England er? Om hvordan du andre her hjemme vill tenke om meg. Bare jeg, mamma, bestemor og broren min vet det enda. Faren min vet det ikke og jeg er redd for hva han vill si . Kan dere gi noen råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Du forteller at du skal flytte til England i ett år sammen med moren din og at du ser veldig frem til dette og tror det blir et spennende år. Samtidig lurer du på hva de andre vil tenke om deg og hva din far vil si.

Jeg vil tro at ungdommen i England på mange måter er lik ungdommen her i Norge. Du vil nok oppdage at dere har mange av de samme interessene, men at det vil være noen forskjeller i og med at det er flere ulikheter mellom den norske og den engelske kulturen.
Å ha et åpent sinn, være positiv, være interessert i å møte nye mennesker, og bli kjent med dem, er et viktig utgangspunkt i å få nye venner.
Et tips kan være å lese blogger av ungdommer som har vært i England på utveksling og se hva de har å fortelle om sine opplevelser og om menneskene som bor der.

Det er normalt å lure på hva andre tenker om seg, men vi vet ikke hva andre tenker. Jeg vil tro at de fleste tenker hvor heldig du er som får bo ett år i utlandet og hvor mye du kommer til å oppleve. 

Faren din vet ikke enda at du skal være borte ett år. Er det usikkerheten på hva han kommer til å si som gjør at du ikke har fortalt han det enda? Noen ganger kan det være godt å ha med seg en trygg person når man skal fortelle ting som er vanskelig. En slik person kan være et familiemedlem, venn, bestemor eller mor. Andre mener det er lettere å skrive det ned på et papir. Menge vil oppleve at det å grue seg til å fortelle er verre enn å si det høyt, og at det er en lettelse etterpå. Fortell faren din alt det du gleder deg til og ser frem til å oppleve dette året, så tror og håper jeg at han vil dele denne gleden sammen med deg. England er ikke så langt borte.

Jeg håper at dette er til hjelp. Om du ønsker å snakke mer om dette med noen, kan helsesøster på skolen din være til god hjelp.

Vedlagt finner du noen artikler som kan være nyttig å lese.

Jeg ønsker deg lykke til med året i England!

 

  

 

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra