Hopp til hovedinnholdet

Jeg har opplevd mye, tatt ansvar, kjenner meg redd og sliten. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Barndom min bestod av krangling hjemme. Jeg våknet netter etter netter pga krangling, knuselyder og ei mor som gråt. Dette gikk utover søvn, skole og lekser. Grunnet av dette ble barnevernet med inn i bildet noe som endte med at jeg nå bare kan bo hos pappa. Kort fortalt; mamma er ei dame med 8 barn, ingen jobb, er veldig i mot pappa og stemoren min. Jeg bodde der til jeg ble 14 år, de årene jeg bodde der var det jeg som "tok vare" på mamma fordi jeg absolutt måtte bli den som var mest omsorgsfull av oss. Jeg ble fortalt av mamma at jeg var den beste ungen hu hadde, men det måtte forbli mellom oss. Dette har preget meg, og jeg har rett og slett vokst meg redd. Jeg er så redd for å kjøre bil i noen tilfeller, ha presentasjoner, snakke/gå forbi mennesker, hjertet dunker og jeg blir helt rød i ansiktet.. Hjemme hos pappa sliter jeg med at pappa, stemor og stebror er syke, og sover mye. Så mye prat om sykdom, i tillegg til at jeg sliter med spising og selvskading. Jeg er sliten...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er vondt å høre om alt du har vært gjennom i livet ditt. Jeg tenker du har vært gjennom mange vonde opplevelser, kjent på mye ansvar og sikkert hatt mange vonde tanker, følelser og bekymringer. Å bære på mye av det helt alene må kanskje ha gjort det ekstra tungt. Når man har vært gjennom mye, kan det påvirke hverdagen, man kan merke at minner og opplevelser påvirker følelser, tanker og hvordan vi oppfører oss, og det kan være tungt å ha det slik. Jeg synes det er bra at du har skrevet om dette til oss og jeg synes det høres ut som du har gode tanker og refleksjoner rundt det du har opplevd og hvordan du har det nå, selv om du er fortvilet nå, er det gode egenskaper du har som jeg tror vil hjelpe deg videre i livet. 

Det høres ut som du plages en del i hverdagen nå, og jeg tror det er lurt at du snakker med noen og søker hjelp. Det finnes hjelp for de plagene du skriver om, og jeg tror det vil bli bedre hvis du har noen du kan prate fortrolig med. Jeg vet ikke om det du deler dette med noen allerede, men jeg håper i hvert fall at du kan snakke med en voksen du har rundt deg, slik at du kan få mer hjelp og støtte. 

Du kan for eksempel snakke med rådgiver eller helsesøster på skolen din. En mulighet er også å gå til Helsestasjon for ungdom der du bor. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til deg om hva som kan hjelpe nå, en om hvordan man kan takle ubehagelige følelser og tanker, en om tips til når man føler alt blir litt kaotisk og en artikkel om hvordan man kan takle ubehagelige opplevelser

Jeg håper du vil snakke med noen om hvordan du har det og at du får god hjelp og støtte videre. Ta godt vare på deg selv og husk at du er en viktig og verdifull person, lykke til! 

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst