Hopp til hovedinnholdet

Jeg krangler mye med moren min og får mye kjeft. Jeg blir mobbet og får masse stygge kommentarer på nett. Folk kaller meg crack over alt. Jeg har gjort mye faenskap og skader meg selv. Vennene min gjør det også. Alt begynte etter mye som skjedde for tre måneder siden. Jeg ønsker alt skal bli bra igjen.

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jeg en jente på 13 år.For 3 måndter siden cirka, skjedde det mye, og bestevennen min begynte og kutte seg, jeg gjorde det selv fordi jeg hadde det vanskelig, og å gjøre det sammen med bestevennen min, jeg angrer selv nå, og holder fortsatt på med det. jeg aner ikke åssen jeg skal slutte med det, nå har 10 stk av vennene mine også begynt med det. jeg har utrolig dårlig sammvitighet. og jeg har snakket mye med helsesøster på skolen. men holder forsatt på. jeg krangler utrolig mye med moren min og får mye kjeft, de sier jeg trenger hjelp, og nå har jeg en time med bup. jeg sliter utrolig mye, jeg har gjort mye faen skap, etter alt det som har skjedd. jeg har prøvd å rømme. meg og bestevennen min er helt like. jeg aner ikke hva jeg skal gjøre lengere... og det forsetter sånn her. jeg blir mobba og får masse stygge mld på nett.. å folk kaller meg crack over alt. hva skal jeg gjøre for at det skal bli som før eller alt bra igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Det er bra at du klarer å se din vanskelige situasjon så godt som det du gjør. Det er akkurat det som må til for at alt skal bli bra igjen. Du ber om hjelp - så fint. Hvis du blir påtvunget hjelp så virker det ikke like bra. Du skal få det bra igjen, det må du tro på.

Det virker som du tar hele ansvaret for at livet ditt har blitt så vanskelig. Husk du er ikke voksen, så fult ansvar skal du ikke ta for deg selv. Det er dine foreldre som har ansvaret for deg. Vi som arbeider for at barn og unge skal ha det bra tenker aldri på skyld. Fremover er det de voksne som har ansvaret for å gi deg den riktige hjelpen. Den viktigste delen av hjelpen du vil få er trolig at din mor slutter å kjefte på deg og krangle med deg. Din mor skal vise deg respekt og gi deg omsorg, spesielt gjelder dette nå når livet ditt er blitt så vanskelig. Vær åpen med din behandler i BUP om konflikten mellom deg og din mor. Dette er viktig.

Hvis du nå våger å være åpen og ærlig om hva som har skjedd og hva du har gjort så kan BUP hjelpe deg videre slik at livet blir som før. Du har uansett fått mye ny erfaring i livet ditt, men dette kan du ta med deg videre på en ålreit måte.

Den faenskapen du mener du har gjort, tror du det er noe av dette du kan si unnskyld for?

Å si unnskyld er viktig både for de som er har fått det vonde mot seg men også for din egen samvittighet.  Det vil bli lettere å se folk i øynene etter å ha sagt unnskyld. Alle skal kunne tilgi. Du skal også vite at med tiden så vil ting bli glemt og ikke lenger være så vanskelig.

I forhold til nettmobbingen du opplever så er anbefalingen å stenge ute de ungdommene som skriver stygge ting om deg. Du må skjerme deg selv for slike opplysninger. Svar aldri på nettmobbing. Da blir det bare mer av det. 

Det er viktig at lærer og helsesøster også hjelper deg. De kan sikre deg bedre forhold i skoletiden, hvis vanskene også er her.

Til slutt - det vil bli bra igjen - tro på det. 

 
Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing