Hopp til hovedinnholdet

Jeg gråter, gråter og er sjokkert. Det er to grunner til det. Den ene er at jeg nå vet at min mor i 2007 var i kontakt med barnevernet på grunn av meg. Den andre grunnen er at min mor nå har begynt å drikke seg full ca en gang hver uke. Jeg har lyst til å fortelle dette til min voksne bror, men hvordan?

Jente 15 år
 

Spørsmål

1.jeg så på pappa sin gamle telefon fra 2007 her om dagen.. jeg gikk innom meldinger, og jeg så at mamma hadde sendt melding om at hun skulle i møte med barnevernet. mamma og pappa er skilt, det har de alltid vært! så jeg tør liksom ikke å spørre pappa om dette.. jeg ble helt sjokkert, jeg gråter og gråter! vet ikke hva jeg skal tenke!! jeg vet at denne meldigen handler om meg, for broren min hadde flyttet ut for lenge siden før den meldingen. jeg vet dette er 9 år siden, men kan jeg spørre mamma om hva dette er? har jeg rett til å vite dette? jeg var jo 6 år i 2007 så jeg husker ikke mye fra den tiden! men jeg klarer liksom ikke å slutte å tnke på dette.. jeg får liksom ikke ro før jeg vet hva som var årsaken... 2.for et halvt år siden begynte mamma å drikke.. hun drikker seg full ca en gang i uken, og jeg tør ikke å si dette til noen.. jeg vil si det til broren min, men jeg vet liksom ikke hvordan jeg skal fortelle det...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Det er svært forståelig at du har det trist nå. Du har fått vite om viktige saker som ikke var ment for deg. Det at barnevernet har hatt samtaler med din mor gir deg nå mange tanker videre. Det at din mor i dag har alkoholproblemer gjør at dine tanker blir vondere. Det er svært forståelig at du opplever kaos i følelsene dine akkurat nå og det er slitsomt og sårt.

Du tar selv opp temaet å snakke om dette med noen. Da tenker jeg at du forstår at dette kan hjelpe deg. Du føler behovet for å snakke om det. Det er helt riktig nå når du har kaos i følelsene dine, at det eneste som virkelig hjelper deg videre er faktisk å snakke om det.

Så bra at du har en bror som er voksen. Da har du en person som du mest sannsynlig kan stole på og som også kjenner til situasjonen. Du må være klar over at din bror kan ha en helt annen opplevelse av å vokse opp med din mor en det du har. Du skal vite at din opplevelse av å vokse opp alltid er sann for deg. Det er støtte og hjelp for dine følelser det er viktig å få av din bror akkurat nå. La din bror hjelpe deg.

Hvordan du kan snakke med din bror om alt du nå vet, er vanskelig å si da jeg ikke vet noe om deres forhold. Her er noen generelle tips som kanskje kan hjelpe. Finn et sted der dere pleier å være sammen. Å gå en tur sammen er ofte et fint sted for å snakke, da det er mer naturlig med stille pauser her. Blikkontakten blir også i mindre omfang. Avtal et møte muntlig eller skriftlig. Det kan være lettere å skrive i første omgang. Send gjerne en sms om at du ønsker en alvorlig prat med han da du trenger hjelp i forhold til mor. Legg vekt på at det er du som trenger hjelp først og fremst. Du skal nok ikke være redd for hva du skal si videre. Din bror vil nok fortelle deg endel hendelser og stille deg endel spørsmål. 

En god idé vil være at du og din bror sammen kan snakke med din mor. La henne fortelle hva grunnen var. Dere kan også snakke med far om dette, han er helt sikkert også informert. Ta også opp deres bekymring rundt hennes alkohol vaner. Ingen ting vil løse seg hvis man ikke tørr snakke om det.

Det er ikke riktig å oppleve en mor som blir full hver uke. Når en person drikker alkohol i en slik grad betyr det sannsynlig at hun har vansker med følelsene sine også. Jeg tenker at din mor trenger hjelp til å takle sine vanskelige følelser på en god måte. Hun trenger profesjonell hjelp trolig av en psykolog.

I familier forsøker man ofte å løse problemene på egenhånd. Når det gjelder foreldre som drikker lar dette seg sjelden løse uten profesjonell hjelp. Barn kan gjentatte ganger bli lovet at drikkingen skal slutte, men løfter blir brutt igjen og igjen. For at din mor skal bli en bedre omsorgs person for deg trengs det hjelp. Du har ikke nevnt din far. Det kan være at din far vil bedre kunne ta vare på deg frem til du blir voksen. Du skriver at dine foreldre er skilt. Vår anbefaling er at du eller din bror kontakter barnevernet. Barnevernet vil kunne gi din mor tilbud om rett hjelp i forhold til sin psykiske helse og alkohol avhengighet. I første omgang vil barnevernet ha fokus på å hjelpe din mor til å bli en bedre omsorgs person. I barnevernet vil du også få opplysninger om hvorfor det var en sak om deg der, når du var 7 år gammel. Når du blir 16 år har du mer rettigheter i forhold til å få vite om tidligere forhold og hva som står i journalen. Husk du kan selv kontakte barnevernet.

Synes du det er vanskelig å kontakte barnevernet kan du snakke med helsesøster på skolen. Helsesøster har erfaring med å snakke med ungdommer som er i kontakt med barnevernet og ungdommer som har foreldre som drikker for mye alkohol. 

Et siste nyttig tips fra meg er å skrive dagbok. Det er med på å rydde i dine følelser. På denne måten kan du oppleve mer kontroll og mindre kaos.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern