Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke bo lenger hos mamma, blir mobbet av stefar. Ønsker å flytte til pappa men er redd for at jeg ikke vil trives. Hjelp meg.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 år som går i 9ende klasse. Mamme og pappa ble skilt når jeg var 2, og mamma skaffet seg fort ny familie med ny mann, og fikk 2 nye barn. Pappa derimot har vært på og av sammen med en dame i 10 år. Når jeg skulle begynne på ungdomskolen hadde jeg en klar plan om å flytte til pappa, men så kom stemoren min og lagde kvalme... Jeg turte ikke å flytte til pappa, så jeg ble hjemme.. Når jeg skulle starte i 9ende hadde jeg utrolig lyst til å flytte til han.. Men så fikk mamma meg til å bli hos henne, ved å spille på følelsene mine. Nå som jeg snart starter i 10ende lurer jeg på om jeg endelig skal ta til meg motet og flytte! Jeg har det ikke bra lenger hjemme hos mamma.. jeg føler ikke at jeg lenger kan si det er mitt hjem, og jeg blir mobbet av stefaren min som setter søsknene mine mot meg. På skolen har jeg ingen venner, og føler meg usikker og ikke komfortabel. Jeg trives med pappa, men han er alltid borte, og jeg er redd for å være den "nye" jenta. Hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Den situasjonen du forteller om høres veldig vanskelig ut. Når foreldre skiller seg og lager nye familier er det ikke lett for de barna som står i midten, å finne trygghet og ro i nye hjem, enda dette er ett av de sterkeste og viktigste behovene barn har. Selv om kanskje ikke huset er nytt flytter det nye mennesker inn og kan gjøre situasjonen utrygg -  og barna finner seg dermed ikke til rette i sitt eget hjem. Og litt sånn er det jeg oppfatter situasjonen din - du har nå to mulige hjem men føler ikke at du er fullstendig velkommen i noen av dem.

Det er flott at du tar tak i dette og at du prøver å få til endring. Jeg holder med deg i at du ikke skal bo i et hus der du føler deg mobbet og som du ikke føler er ditt hjem. Når du i tillegg har det vanskelig på skolen må det tas grep! Jeg syns det høres ut som en god ide å flytte til pappa, dersom du tror du vil ha det bedre der. Det er viktig å prøve noe nytt når det gamle har låst se fast.

Jeg syns mammaen og pappaen din må minnes på at i en skilsmisse har foreldre et ansvar for å samarbeide om å ta avgjørelser til barnets beste - i forhold til både bosted og selvsagt også alle andre ting. I barneloven står det at om du er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva du selv ønsker når det gjelder hvilken forelder du vil bo hos. Det står skrevet blant annet: "En avgjørelse om samvær skal først og fremst rette seg etter det som er best for barnet eller den unge, ikke hva foreldrene ønsker. Jo eldre du blir, jo sterkere grunner skal det til for å beslutte en samværsordning du ikke ønsker, eller ta fra deg et samvær som du helst ønsker å fortsette."

Med dette mener jeg at det skal mye til før foreldrene dine kan bestemme noe annet enn hva du ønsker. Det er DU som er sjefen i ditt liv og din stemme er viktig! DU skal bli hørt når det er snakk om hvor du skal bo.

Derfor må du ta en ordentlig prat med pappa om dette, gjerne sammen med en annen voksen som kan støtte deg i samtalen. Har du en besteforelder, en tante, en lærer, en forelder til en venn, eller noen andre som du virkelig stoler på og som du føler forstår deg og situasjonen din? Snakk med denne personen først. Fortell alt om hvordan du har det. Ta gjerne med deg denne personen i samtalen med pappa og si det som det er, og fortell hva du trenger for å kjenne deg trygg og velkommen hos han. Vis han det du har skrevet til oss, og svaret mitt:)

Forhåpentligvis vil han ta deg på alvor og legge til rette for at du kan bo hos han fremover. Så kan det jo hende du vil flytte tilbake til mamma på et senere tidspunkt. Det viktigste er at du forteller om hvordan du har det NÅ om dagen og at du tar grep og ber om støtte.

Les gjerne artiklene jeg har lagt ved, de handler om noe av det du tar opp. Jeg legger også ved en oversikt over hvor du kan søke hjelp, dersom situasjonen ikke bedrer seg og du må snakke med noen i hjelpeapparatet.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie