Hopp til hovedinnholdet

jeg vet ikke hvem faren min er, hvordan kan jeg finne det ut?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke om det var riktig emne, men jeg viste ikke helt hvilket jeg skulle ra så... Jeg er dn jente på 13 år som bor sammen med mamma og kjæresten hennes, og jeg har aldri møtt faren min. Verken jeg eller mamma hvet hvem han er, og mamma måtte han bare "den ene gangen..." (det var IKKE sånn sæddonor greie) (jeg tror de var på fest, hun husker ikke så mye om det) . Og jeg lurer på om jeg har rett til å finne ut hvem han er(gjennom staten eller noe) Jeg tenger på det ganske mye siden det er jo en ganske stor del av identiteten min. Også lurer jeg på hvor stor sjanse det er at jeg finner ut hvem han er, og hvordan man isåfall finner det ut.... Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I følge barnekonvensjonen artikkel 7 skal barn, så langt det lar seg gjøre, ha rett til å kjenne sine foreldre. I dette ligger det en sterk oppfordring til moren din om å fortelle deg hvem faren din er. Det er imidlertid ingen som kan tvinge henne til å fortelle det dersom hun ikke ønsker det. Barnets rett til å kjenne sitt biologiske opphav etter barnekonvensjonen artikkel 7 gjelder kun ”så langt det er mulig”. 

Det blir altså egentlig opp til moren din, og eventuelt deg, om dere klarer å nøste opp i hvem som kan være faren din.

Dersom dere finner ut hvem det kan være, så kan du lese mer om reglene om fastsettelse av farskap i barneloven - se artikkelen nedenfor.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie