Hopp til hovedinnholdet

Jente på 13 år er bekymret for at foreldrene hennes nesten ikke snakker sammen og for at hun ikke har noe god kontakt med pappaen sin. Hva kan hun gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har to spørsmål. Dette er det første: Mamma og pappa er ikke skilt men de snakker nesten aldri i lag og jeg føler at de ikke liker hverandre lengere tror du de vil skille seg? Og nå er det det andre: jeg har ikke noe god kontakt med pappa hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du tar stort ansvar for forholdene i familien din og har lyst til at det skal bli annerledes. Det kan jeg forstå ut fra det du skriver. Det virker som om du opplever dårlig stemning mellom foreldrene dine, og du blir bekymret for om de skal skilles. Det er ikke hyggelig å tenke slike tanker.

Mitt råd er at du snakker med foreldrene dine om tankene du har. Be om at de setter seg ned for å høre på deg, og snakk ut fra det du ser og opplever i stedet for å kritisere dem. Si at du trenger å vite hva som skjer og at det er vanskelig for deg å ha det sånn.

Hvis det er vanskelig for deg å snakke med dem, så kan du skrive det du tenker på i et brev eller vise dem det du har skrevet her og svaret mitt.

Jeg skjønner også på det du skriver at du ønsker deg bedre kontakt med pappaen din. Du sier ikke noe om hva som er i veien med kontakten, men kanskje mener du at dere snakker lite sammen og ikke kjenner hverandre så godt?

Noen ganger synes foreldre også at det er vanskelig å vite hvordan de skal holde kontakten med ungdommene sine. Kanskje tror pappaen din at du ikke ønsker så mye kontakt eller at han er redd for å mase på deg? Det kan ligge mange misforståelser bak. Derfor er det nødvendig at dere snakker sammen også om dette. Jeg tror det kan  være lurt å være nokså konkret når du skal snakke med pappa. Du kan for eksempel si at du har lyst til å gjøre flere ting sammen med ham, og foreslå noe dere kan finne på. Så har jo også han et stort ansvar for at dette skal bli bra og kontakten bedre.

Hvis ikke situasjonen din blir lettere, så vil jeg foreslå at du ber om noen samtaler med helsesøster på skolen for å diskutere hva du kan gjøre videre.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten :)

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse